23948sdkhjf

"En mycket värdig mottagare av Stora Aluminiumpriset"

Vid Svenskt Aluminiums årsmöte och Aluminiumdagar på Öjaby Herrgård i Växjö tilldelades Stora Aluminiumpriset för 2018 Tor Zetterström och ”Konstruktörshandboken”.

Tor Zetterström är tidigare marknadschef på Sapa Profiler (idag Hydro Extruded Solutions). I dagsläget är han en glad pensionär boende i Simrishamn.

Han insåg redan sent på 1970-talet behovet av en manual eller handledning för konstruktörer som ville utveckla produkter med basen aluminiumprofiler.

Tor Zetterström tog initiativet till kompendiet ”Hur man lyckas med aluminiumprofiler – utan att egentligen anstränga sig” som med åren utvecklades till den ”bibel” för konstruktörer där första upplagan kom 1980 och idag heter ”Konstruktörshandboken” (eller Design Manual).

Under åren har Konstruktörshandboken år för år uppdaterats och är idag dessutom översatt till tretton olika språk och används idag av konstruktörer i tre världsdelar.

– Konstruktörshandboken har starkt bidragit till både ett ökat intresse, ökad kunskap och inte minst ökat användande av aluminium som konstruktionsmaterial, säger Lars-Inge Arwidson, vd för Svenskt Aluminium, enligt ett pressmeddelande.

– Den har betytt mycket, inte bara för Sapa/Hydro, utan för hela aluminiumbranschen varför Tor och Konstruktörshandboken är mycket värdiga mottagare av priset, säger Lars-Inge Arwidson.

Stora Aluminiumpriset delas ut årligen till personer, företag eller organisationer som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till ett ökat användande och ökad kunskap om aluminium.

– Det känns lite som Nobelpriset, säger Tor Zetterström.

– Man belönas för något man de facto gjorde för 30 år sedan. Samtidigt är det fantastiskt roligt att idag få denna uppskattning och att se hur den spridits och utvecklats genom åren, säger Tor Zetterström.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Klara Trydell årets Lagneborgpristagare
De tillverkar fältkaminer till krigsdrabbade i Ukraina
Metallpriserna i november
Plåtbearbetningsföretaget investerar för framtiden
Triwa och SSAB:s först med konsumentprodukt i fossilfritt stål
MID 2022: Besök hos ABB
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.187