23948sdkhjf

Ovako publicerar ytterligare klimatdeklarationer

Tanken med dessa är att hjälpa kunderna att ta klimatsmarta inköpsbeslut.
Ovako, som tidigare har publicerat klimatdeklarationer för sina produktionsflöden Hofors, Smedjebacken och Boxholm, publicerar på måndagen ytterligare en klimatdeklaration för sin produktionsanläggning i Imatra, samt även uppdaterade versioner av tidigare deklarationer.

Klimatdeklarationerna möjliggör jämförelse mellan Ovakos koldioxidavtryck per kilo färdig stålprodukt, från råmaterial till att den färdiga produkten lämnar företagets produktionsanläggningar, med det globala genomsnittet.

Deklarationerna, som visar att Ovakos produkter har ett 80 procent lägre koldioxidavtryck än det globala genomsnittet för valsade stålprodukter, hjälper kunder att fatta välinformerade beslut om sina stålinköp.

– Efterfrågan på klimatsmarta produkter fortsätter att öka och tillsammans med våra kunder och branschintressenter arbetar vi ständigt för att minska produkternas klimatavtryck, säger företagets vd Marcus Hedblom, enligt ett pressmeddelande.

– Vi ser fram emot att våra klimatdeklarationer kan bidra med den information som behövs för att våra kunder ska kunna fatta välinformerade beslut och i sin tur ta fram klimatdeklarationer för sina egna produkter, säger Marcus Hedblom.

Ovakos klimatdeklarationer har producerats baserat på en rapport av RISE IVF (tidigare Swerea IVF) och verifierats av externa konsultföretag.

Deklarationerna finns tillgängliga på det internationella EPD-systemets webbplats.

En miljövarudeklaration (Environmental Product Declaration, EPD) är ett verifierat och registrerat dokument som ger transparent och jämförbar information om produkters miljöpåverkan över deras livscykel.

Det internationella EPD-systemet är ett globalt program för miljödeklarationer enligt standarderna ISO 14025 och EN 15804.

Systemet erbjuder möjligheten att anpassa informationen efter specifika användarbehov eller marknadsområden genom en ”single-issue EPD”, som endast fokuserar på en miljöaspekt.

Den mest populära av dessa har varit klimatdeklarationer, som endast anger produktens koldioxidavtryck och hänvisar till den kompletta miljövarudeklarationen för information om andra miljöaspekter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078