23948sdkhjf

Nu går elbilarna om laddhybriderna

För första gången någonsin tillkom fler elbilar än laddhybrider i trafik under en och samma månad. Tesla Model 3 rullade in i Sverige med 1 138 nya exemplar samtidigt som den mest populära laddhybriden inte ökar alls.

Att elbilen är mer attraktiv än den sen länge dominerande laddhybriden får konsekvenser för infrastrukturutvecklingen i Sverige. Power Circle välkomnar därför vårändringsbudgetens nya satsningar på Klimatklivet och ladda hemma-stöd.

Regeringen har presenterat en storsatsning på miljö och klimat i vårändringsbudgeten. Klimatklivet och ladda hemma-stödet förstärks med 750 miljoner kronor vilket gör att stödet nu uppgår till 1,5 miljarder kronor för 2019. Satsningen på laddinfrastruktur är nödvändig för att nå Sveriges mål om netto-noll utsläpp till 2045.

– Elektrifiering av alla transporter är möjligt men vi har lång väg att gå för att få på plats den infrastruktur som behövs för utveckling. Konsumenter ska kunna välja elbil och veta att de kan ladda den hemma, på jobbet och på resa, säger Daniel Kulin, sakkunnig e-mobility & laddinfrastruktur, Power Circle.

Det finns idag 1 828 publika laddstationer i Sverige varav 394 erbjuder snabbladdning. Av dessa laddare är det många som har byggts med stöd från Klimatklivet. Då elbilen oftast laddas hemma är ladda hemma-stödet ett viktigt inslag för att få säker laddning i hemmet.

Det finns idag dubbelt så många laddhybrider som elbilar men den fördelningen är på väg att ändras. I mars tillkom nämligen 2 236 elbilar men bara 1 714 laddhybrider. Power Circles prognos pekar på att elbilen på sikt blir mer attraktiv än laddhybriden vilket medför att behovet av laddning ökar.

Jämfört med samma månad föregående år finns det 70 procent fler elbilar i trafik. Det finns nu 78 609 laddbara fordon i trafik i Sverige.

– Det är oerhört spännande att följa elbilsutvecklingen just nu. 2019 är året då fler biltillverkare erbjuder riktigt attraktiva modeller som tar rejäla marknadsandelar redan från lansering, säger Alexandra Andersson, projektledare & statistikansvarig, Power Circle.

Det finns totalt 113 helt eldrivna bussar i Sverige, registrerade i 16 kommuner. Antalet elbussar i Sverige har fördubblats jämfört med samma månad förra året. Flest elbussar (19 st) finns just nu i Helsingborg kommun. 

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (4 277 st), Renault Zoe (3 985 st) samt Tesla Model S (3 745 st).

Bland laddhybriderna är Volkswagen Passat GTE (11 820 st), Mitsubishi Outlander PHEV (9 995 st) och Kia Optima PHEV (4 765 st) vanligast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.159