23948sdkhjf

Sommarsemester ingen självklarhet

Är du småföretagare så är det inte säkert att du håller någon semester i år. En ny undersökning visar att Sveriges småföretagare jobbar allt mer och sommarsemester är långt från självklart.
Undersökningen från FöretagarFörbundet visar att 88 procent av småföretagarna jobbar mer än 40 timmar per vecka och nästan tre av tio tar högst en veckas sommarsemester. Nästan alla jobbar dessutom under sin ”lediga” tid.

- Trycket på småföretagaren ökar. Kravet på tillgänglighet från kunder är den främsta orsaken till att många inte kan ta ledigt i sommar. Många uppger också att det är de anställdas semesterrätt på fyra sammanhängande veckor och företagets dåliga lönsamhet, som sätter stopp för en välbehövlig sommarledighet, säger Camilla Littorin, förbundssekretare på FöretagarFörbundet.

Max två veckor
Undersökningen visar att nästan hälften, 46 procent, tar maximalt två veckors semester. Tre av fyra småföretagare önskar att de kunde vara lediga längre.

Men även de som tar semester har svårt att helt koppla bort jobbet. Så många som 85 procent uppger att de, på ett eller annat sätt, kommer att arbeta under sin ledighet. Den nya tekniken med att kunna kolla av e-post i telefonen eller i datorn gör att företagaren nästan alltid är ”påloggad”. Så många som 95 procent säger att kollar sin e-post under semestern.

- De flesta upplever dock att det är mer lugnande än stressande att ha full koll på verksamheten medan man är ”ledig”. Men vi vet också att nästan alla har företaget i tankarna under sommarledigheten. Och i första hand oroar man sig för framtiden och hur problemen med ekonomi, medarbetare och kunder ska lösas, säger Camilla Littorin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08