23948sdkhjf

Roboten som gör inspektionen åt dig

TXplore är en trådlös robot som utför invändiga inspektioner i oljefyllda krafttransformatorer.

Krafttransformatorer har komplexa invändiga system som försämras över tiden. Därför kan det vara nödvändigt att inspektera de invändiga komponenterna efter tecken på onormal drift.

ABB:s robot TXplore gör en invändig inspektion av transformatorns struktur utan att man behöver tömma den på olja och skicka in en inspektör i krafttransformatorns trånga utrymme. Man eliminerar därmed en risk.

Inspektionen går att genomföra under ett mycket kort avbrott jämfört med en vanlig inspektion, som kan ta flera dagar. Dessutom uppnås betydande kostnadsbesparingar genom att slippa den oljehantering och processutrustning som krävs för att avlägsna oljan samt iordningställa och fylla transformatorn när den invändiga inspektionen är färdig. Roboten är kompatibel med mineralolja eller estervätskor.

Servicen med Ability TXplore kan schemaläggas i förväg för att utnyttja planerade avbrott med liten eller ingen extra avbrottstid. Det är också möjligt att använda serviceteamet för att utföra en inspektion direkt när oväntade problem uppstår.

För den som vill kan robotens bilder skickas till ABB:s transformatorexperter, som nästan i realtid får tillgång till bilderna. När problemen identifieras kan experter världen över bidra med diagnostikstöd. En rapport med lösningar lämnas när problemen kan innebära en risk för transformatorn.

ABB kommer att visa TXplore på Elfackmässan i Göteborg den 7-10 maj.
Läs mer om: ABB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125