23948sdkhjf

Den stora tillverkaren i norr maskininvesterar

Smurfit Kappa Piteå är Europas största kraftlinerbruk. Det är även Piteås största privata arbetsplats.

Vid anläggningen tillverkas årligen 700.000 ton kraftliner. Det är ett papper som används för tillverkning av högklassig wellpapp.

Nu investerar företaget i en svarv till sin underhållsverkstad i Piteå. De höjer tekniknivån med en ny Doosan Puma 4100LMB.

– Vår anläggning här går dygnet runt årets alla dagar. Det är väldigt viktigt för oss att det inte blir några produktionsbortfall, säger Hans Grankvist, underhållsledare på Smurfit Kappa i Piteå, till Metal Supply.

Företaget har också passat på att köpa in en liten kap. Kapen är en MEP Shark 652 SXI.

– Det är inte så ofta det blir produktionsbortfall. Det handlar om maximalt en gång per månad eller så. Men när det väl uppstår är det väldigt viktigt att problemet kan lösas snabbt, säger Hans Grankvist.

Kraftliner görs av nyfiber, det vill säga träråvara. Det innebär att pappret har god tryckbarhet, en bra styrka i fuktiga miljöer och är kemiskt och biologiskt rent.

Smurfit Kappa Piteå är alltså kommunens största privata arbetsgivare. Det är en väldigt stor arbetsplats med omkring 510 medarbetare.

Själva underhållsverkstaden sysselsätter sju personer på dagtid och ytterligare sex personer som arbetar i skiftgång. Totalt sysselsätter den aktuella enheten alltså 13 personer.

Sedan tidigare förfogar verkstaden över en styrd svarv och en styrd fräs.

– Det var helt enkelt så att den gamla maskinen hade gett upp. Den här nya utrustningen är helt rätt för oss vad gäller prestanda och pris bland annat. Det var också viktigt att utbildningen på maskinen fungerade så bra och att vi har tillgång till bra lokal service här på orten, säger Hans Grankvist till Metal Supply.

Det är Duroc Machine Tool som har försett dem med både svarven och kapen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141