23948sdkhjf

Legotillverkare ökar kapaciteten

Tooltec är en tillverkare av avancerade komponenter. De har omkring 60 medarbetare.

Det företaget arbetar med kan handla om en detalj till flygindustrin som bara ska tillverkas i ett mindre antal. Men det kan också gälla en större serietillverkning för en helt annan bransch.

– Vi har en bra orderingång. Det rullar på bra här. Jag ser ljust på framtiden, säger företagets vd Claes Haraldsson till Metal Supply.

Basen är tätorten Trollhättan i Västergötland.

Nu köper de in en ny 5-axlig fleroperationsmaskin av typen DMC 125 FD från DMG MORI. Maskinen anlände till dem för några veckor sedan.

– Genom det här ökar vi kapaciteten. För två år sedan byggde vi ut lokalerna med 1.250 kvadratmeter så det finns utrymme för fler maskiner, säger Claes Haraldsson.

– Det är en bra maskin som vi både kan svarva och fräsa 5-axligt med. Med hjälp av palettväxlaren får vi ned ställtiderna och en mycket mer effektiv produktion, säger Claes Haraldsson.

Tooltec bearbetar artiklar i komplicerade material. Det handlar mycket om nickellegeringar. Maskinparken är omfattande.

De arbetar med sina kunder från idé till färdig produkt. Många gånger är de med i produktionsberedningsfasen då deras ingenjörer jobbar i Siemens PLM NX, CAD/CAM-system.

Företaget har flera certifieringar, bland annat AS9100. Den innebär att de får leverera komponenter till flygindustrin och att de jobbar med kunder som ställer exceptionellt höga säkerhetskrav.

Kunderna finns i dag inom gasturbinindustrin, flyg- och rymdindustrin och inom energiutvinning och offshore.

– Ett par stora kunder till oss är Siemens Turbo Machinery, GKN Aerospace, RUAG Space och SKF, säger Claes Haraldsson till Metal Supply.

Tooltec är en av få aktörer i Sverige som producerar och levererar detaljer åt kunder inom flyg- och rymdindustrin. Inte många andra har den stora kapacitet som krävs och få företag i landet har den nödvändiga certifieringen AS9100. En certifiering som säkerställer att tillverkaren har full kontroll över framställningens alla delar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109