23948sdkhjf

Stark orderingång för tillverkare

Rototilt är baserade i Vindeln som ligger fem mil väster om Umeå.

Företaget tillverkar tiltrotatorer, styrsystem och redskap till entreprenadbranschen. En tiltrotator är grävmaskinens handled.

– Vi har en fortsatt stark orderingång. Det ser riktigt bra ut. Det ser bättre ut nu i början av 2019 jämfört med samma period 2018, säger Rototilts vd Anders Jonsson till Metal Supply.

De har över 200 medarbetare i koncernen.

Dotterbolag finns i Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland, Frankrike och Nordamerika.

– Stort fokus är på att öka försäljningen i centraleuropa. Det finns en ökad acceptans för våra produkter, säger Anders Jonsson.

– Vi går fram på lite olika sätt från land till land. Antingen sätter vi upp ett eget dotterbolag med säljare på plats eller så tecknar vi ett avtal med en agent, säger Anders Jonsson.

Nu har företaget dessutom investerat i en ny maskin från japanska Niigata vid fabriken i Vindeln.

Det handlar om den nya modellen HN800V. Maskinen är såld av Mekana (tidigare Ahlsell Maskin).

– Vi är först i Europa med den här. Beläggningen på den är redan hård eftersom vi har så mycket jobb att göra, säger Anders Jonsson till Metal Supply.

Bakgrunden till företagets investeringar i nya och fler maskiner är enkel. Efterfrågan ökar på deras tiltrotatorer och tillbehör.

Niigata tillverkar kundanpassade horisontella CNC-maskiner i palettstorlekarna 500-1600 mm.

SPN och HN är basen i ett flexibelt maskinprogram som kundanpassas helt efter produktion och material.

De kan även erbjuda ett stort urval av optioner och tillval och därmed en optimal lösning för kunden.

Företaget har sin bas i Niigata som är residensstad i Niigata prefektur i Japan. I staden bor lite fler än 800 000 invånare.

Niigata ligger vid Japans största flod Shinanogawas mynning i Japanska havet.

Den första tiltrotatorn av märket Rototilt såg världens ljus 1986. Det var Umeåentreprenören Rune Norgren på företaget Noreco, som efter att ha köpt ritningar samt utvecklings- och patenträttigheterna för produkten av en uppfinnare från södra Sverige, lanserade den på marknaden.

I samma veva började Vindelnföretaget (tidigare Indexator) utveckla en egen tiltrotator.

Några år senare förvärvade de Noreco genom en inkråmsaffär där företaget köpte produkträttigheterna, namnmärket Rototilt samt flera tekniska lösningar.

Idag är Rototilt världens största tillverkare av tiltrotatorsystem där produkterbjudandet består av tiltrotatorer, styrsystem, maskinfästen, tillbehör och redskap.

Men de nöjer sig inte med den tillväxt som har varit utan laddar nu för nästa steg i företagets utveckling.

– Enligt plan börjar våra nya lokaler på 4 000 kvadratmeter byggas nu till sommaren. Det ger oss en chans till en betydande höjning av maskinkapaciteten. Vi börjar bli trångbodda i våra nuvarande lokaler nu, säger Anders Jonsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109