23948sdkhjf

Företaget inom maskinteknik gjorde en exportaffär till Grekland mitt under skuldkrisen

Ronneby Svets & Smide är ett företag inom maskinteknik.

Basen är i tätorten Ronneby i Blekinge län.

Företaget grundades 1983 och har för närvarande 23 tillsvidareanställda i organisationen. Men beroende på de projekt företaget bedriver så kan de ibland vara upp till 65 medarbetare.

Ett "normalt" år omsätter de cirka 50 miljoner kronor.

Hösten 2010 ringde telefonen hos Heiki Andersson, vd på Ronneby Svets och Smide. Det var det grekiska företaget Hellenic Cables som behövde kabelutrustning.

Till en början tvekade han.

– De tog kontakt med oss och jag var inte jättesugen direkt, säger Heiki Andersson till Metal Supply.

Men efter två år av diskussioner var ett avtal undertecknat.

– Den första ordern vi fick var värd 70 miljoner kronor. Totalt har vi levererat för över 200 miljoner kronor till dem sedan 2010, säger Heiki Andersson.

Det var finansieringen som var problemet till en början. Den grekiska ekonomin var mycket osäker vid det här tillfället och det var problematiskt att få tillgång till krediter.

Exportkreditnämnden, EKN, behövdes för att affären skulle kunna sys ihop.

– EKN garanterade 95 procent och jag resterande fem procent. Hellenic Cables har skött allt exemplariskt sedan dess. Alla skulder är återbetalda, säger Heiki Andersson.

– De har varit kund till oss sedan dess. Hellenic Cables är en av våra större kunder, säger Heiki Andersson.

Ronneby Svets & Smide har två huvudinriktningar. Den ena är inom traditionell maskinteknik med tillverkning av större och mindre konstruktioner i stål, legotillverkning och plåt/montering samt reparation och underhåll.

De utför det mesta inom svetsning och plåt.

Kunderna är byggföretag, fastighetsägare, installatörer, industriföretag, statliga och kommunala förvaltningar samt privatpersoner.

Företaget är också en stor tillverkare och leverantör med erfarenhet och kunskap om tekniskt avancerade kabelkaruseller med vikter upp till 12 000 ton med tillhörande utrustning för kabelindustrin. Kunderna finns främst i Europa.

Dessa produkter är utformade för att vara flyttbara även när karusellen är fullastad.

– Vi har kunder över hela världen. De finns i länder som USA, Tyskland, Skottland och Norge. En annan stor kund är NKT Cables i Karlskrona, säger Heiki Andersson till Metal Supply.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078