23948sdkhjf

Rekordstark efterfrågan på Amadas kantpress HG-ATC

Amada ser en högre efterfrågan än någonsin tidigare på HG-ATC som är företagets kantpress med automatisk verktygsväxling.

– Vi är väldigt nöjda med försäljningen av den här maskinen. Totalt har det sålts drygt 35 stycken HG-ATC i Norden under de senaste tre åren. Merparten avser Sverige eller runt 25 av dessa, säger Amada Swedens försäljningschef Peter Book till Metal Supply.

De kunder som använder maskinen kommer med positiv feedback. Operatörerna säger bland annat att de uppskattar det enkla handhavandet.

– Det handlar om en stor investering för en verkstad. Men HG-ATC kan ersätta upp till tre traditionella kantpressar beroende på seriestorlek, säger Peter Book.

Produktionscheferna sätter ett stort värde på den flexibilitet och produktionstakt det går att vinna med maskinen.

HG-ATC är företagets flaggskepp bland hybridkantpressarna. Med maskinen går det att göra snabba automatiska verktygsbyten för att maximera produktiviteten genom att minska maskinens ställtid.

– Produktiviteten på en sådan maskin är ungefär tre gånger högre. Det räcker med en operatör istället för tre. Det är en viktig faktor inte minst eftersom det är så svårt att hitta operatörer på den arbetsmarknad vi har idag, säger Peter Book.

Marknadstrenderna går mot minskade seriestorlekar och förväntningar på minskade leveranstider.

ATC-lösningen har därför varit framgångsrik och sålts i fler än 200 enheter i Europa.

De lokala trenderna i Norden är också ytterligare en anledning till att maskinen är populär.

Efterfrågan har varit speciellt märkbar i områden med stor konkurrens om arbetskraften.

Kantpressoperatörerna uppskattar att det inte finns något behov av manuell hantering av verktyg. De gillar även de andra innovationerna som ökar maskinens användarvänlighet.

För många arbetsgivare är HG-ATC en investering i en god arbetsmiljö, som ökar personalens trivsel och produktivitet.

Med HG-ATC försöker företaget att minimera alla delar av ställtiderna, från uppsättning och borttagning av verktyg till programmering. Det här elimineras med offlineprogrammering och testbockning vilket underlättar mätningen av bockningen.

Det är från den produktionsansvariges perspektiv speciellt värdefullt att kunna köra brådskande jobb. Traditionella kantpressjobb körs i serier, vilket är nödvändigt för att få lönsamhet.

Med HG-ATC kan produktionen avbrytas och ett jobb med hög prioritet kan köras snabbt och enkelt. Inom några få minuter kan maskinen automatiskt byta verktyg och vara redo för det nya brådskande jobbet.

När det är klart kan det ursprungliga programmet fortsätta på samma sätt. Denna flexibilitet gör schemaläggningen av produktionen mycket enklare, och även oplanerade jobb blir lönsamma.

Amada har många referensplatser i hela Norden på maskinen.

Företaget ser att branschen har en fortsatt stark utveckling.

– Svensk verkstadsindustri fortsätter generellt att utvecklas starkt. Men runt Mälardalen och Stockholm har det blivit en liten försämring mot tidigare. Det märker vi när våra säljare är ute och möter kunder. Men i övriga delar av landet är det ett fortsatt bra tryck, säger Peter Book till Metal Supply.

– Vi går mot rekord i år och når vår försäljningsbudget om 130 miljoner kronor, säger Peter Book.

Amada Sweden har brutet räkenskapsår. Det innevarande året sträcker sig till och med mars månads utgång.

Japanska Amada grundades 1946 av Isamu Amada. Företaget producerade från början bandsågsblad.

Grundaren drev verksamheten vidare till att tillverka bockningsmaskiner. Detta följdes av av revolver stansmaskiner och laserskärningssystem.

Dagens globala verksamhet består av 80 företag som bedriver verksamhet i så många som 70 länder.

Amada har 6 400 medarbetare och 3 100 konstruktions- och tekniska patent.

Företaget är en av världens största aktörer på området plåtbearbetande maskiner och tekniska lösningar.

Amada Swedens huvudkontor ligger i Alingsås strax utanför Göteborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094