23948sdkhjf

Driftstopp kostar SSAB 200 miljoner kronor

SSAB kommer att genomföra reparationer och underhållsarbete vid en av de två masugnarna vid anläggningen i Raahe, Finland.

Det här innebär ett driftstopp vid masugn 2 om totalt cirka åtta veckor. Kostnaden beräknas uppgå till totalt cirka 200 miljoner kronor under första kvartalet 2019, enligt ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att ett mindre genombrott inträffade i masugn 2 den 22 januari. Råjärn läckte ut genom ett hål i masugnens mantel. Masugnen stoppades temporärt och i samband med att reparationsarbetet startade inleddes också en analys av masugnens status.

Analysen är nu klar och vid sidan av reparationerna tidigareläggs även underhållsåtgärder planerade för sommaren 2020. Det här sker för att minska risken för ytterligare störningar.

Produktionsbortfallet kommer att delvis kompenseras genom SSAB Europes övriga masugnar, och från SSAB Special Steels masugnar i Oxelösund.

Företaget har också möjligheten att köpa stålämnen externt.

De negativa resultateffekterna utgörs i huvudsak av sämre kapacitetsutnyttjande och ökade logistik- och reparationskostnader.

Genom att bortfallet i ämnesproduktionen delvis kan kompenseras blir påverkan på leveranserna under första kvartalet begränsad.

Det underhållsarbete som nu genomförs innebär att den renovering som planerats till sommaren 2020 kommer att senareläggas till 2022 eller 2023.

Produktionen i masugn 1 i Raahe löper enligt plan, upplyser företaget vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.687