23948sdkhjf

Tillverkare ökar produktionskapaciteten genom att digitalisera

Fristad Plast grundades 1967 och har idag mer än 50 års erfarenhet av plastproduktion.

Företaget arbetar med formsprutning och med de flesta typer av termoplaster men har specialiserat sig på material med en bra miljöprofil.

Tätorten Fristad ligger i Borås kommun.

Antalet medarbetare är 32 personer. Fristad Plast har de senaste åren haft en god utveckling. De har även egen utveckling av nya produkter för kunders räkning. De har produktionsenheter både i Sverige och Kina.

Deras produktionsceller har en kapacitet att producera detaljer från cirka 500 gram ned till 0,01 gram per detalj.

Fristad Plast behövde möta nya krav från marknaden och öka sin produktion. Det gick inte att hålla på som tidigare eftersom pappersarbete tog för mycket tid och kunde leda till missförstånd.

Utnyttjandegraden i fabriken var cirka 70 procent och produktionen följdes upp i ett egenutvecklat system som inte skulle fungera ihop med det nya affärssystemet.

Det krävdes nya lösningar när produktionsytan fördubblades och ett nytt lager och verkstad byggdes.

Företaget såg möjligheter med Good Solutions lösning RS Production för produktionsuppföljning och OEE-mätning. Den här lösningen kunde också integreras med det nya affärssystemet Monitor.

– Vi mäter allt i produktionen nu. Det handlar om till exempel ställtider. Sedan gör vi små förbättringar hela tiden, säger den operative chefen Andreas Andersson till Metal Supply.

Med hjälp av de integrerade systemen finns all information lättillgänglig och är uppdaterad.

Order, produktion, lagerinformation och efterkalkyler kan nu hanteras effektivt och enkelt.

Att systemen fungerar bra ihop gör att Fristad Plast har tydlig kostnadskontroll med flexibilitet.

Mätningarna på maskinnivå är av så pass god kvalitet att varje stopp enkelt loggas och kan kodas. Effektivitetsförluster kan identifieras ned på artikelnivå.

– Det här innebär absolut en stor besparing mot att köpa in nya maskiner. Tack vare det här har vi köpt in fyra nya maskiner istället för sex, säger Andreas Andersson.

Projektet med nytt affärssystem och digitalisering av produktionsuppföljning med hjälp av RS Production gör att ledningen nu har full kontroll över kostnader och lönsamheten på varje order.

Förbättringen i effektivitet motsvarar samma produktionsökning som en dyr investering i två nya maskiner skulle ge.

Produktionen har ökat men Fristad Plast har trots det kunnat minska stressnivån hos personalen genom att digitalisera och bli mer effektiva.

– Vi har kunnat få upp utnyttjandegraden till över 90 procent och har idag bättre översikt över vår beläggning. Vi har ökat vår omsättning, antalet order och tillgänglighet, säger Andreas Andersson till Metal Supply.

Utnyttjandegraden i fabriken har stigit från 73 procent till över 90 procent.

Programvaran installerades ursprungligen redan i april 2016. Men det tog flera månader före de hade samlat in tillräckligt mycket data för att börja använda systemet. Det återstår även stora möjligheter att trimma in och optimera systemet ytterligare, uppger Andreas Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094