23948sdkhjf

AstaZero upphöjs till världsunik testanläggning för fordonstester

AstaZero har nu blivit ackrediterad av Euro NCAP att utföra tester av aktiva säkerhetssystem åt fordonstillverkare. Med sitt fokus på aktiv säkerhet blir anläggningen därmed världsunik.

– AstaZero blir nu en av åtta testanläggningar i världen som är ackrediterade av Euro NCAP att utföra fordonstester. Genom att fullt ut fokusera på tester av system för aktiv säkerhet, ett område där vi har mycket stark kompetens, blir anläggningen världsunik. Tack vare samarbetet med det italienska laboratoriet CSI, som utför tester av system för passiv säkerhet, kan vi också erbjuda våra kunder en helhetslösning, säger Peter Janevik, vd för AstaZero, enligt ett pressmeddelande.

Euro NCAP står bakom det femstjärniga säkerhetsbetygssystem som hjälper konsumenter och företag att enklare kunna jämföra fordon. Säkerhetsbetygen bestäms genom ett antal fordonstester som utformas av Euro NCAP. Testerna representerar verkliga olycksscenarier som kan resultera i att passagerare eller andra trafikanter skadas eller förolyckas.

Den svenska testbädden AstaZero, belägen i Hällered utanför Borås, har nu alltså blivit ackrediterad av Euro NCAP att utföra tester av aktiva säkerhetssystem åt fordonstillverkare. Med aktiv säkerhet avses system som minskar risken för att en olycka ska hända samt minimerar effekterna av olyckan, till skillnad från system för passiv säkerhet som skyddar när en olycka är oundviklig.

– Euro NCAP är glada att välkomna Asta Zero som ett av dess officiella testlaboratorier för aktiv säkerhet och assisterad och automatisk körning. Vi kan endast tillhandahålla pålitlig konsumentinformation om vi arbetar med välutrustade, professionella laboratorier och Asta Zero kommer att vara en värdefull resurs för oss eftersom säkerhetstest fortsätter att utvecklas och växa, säger Michiel van Ratingen, Euro NCAP:s generalsekreterare.

– Varje år dör fler än 1,2 miljoner människor världen över i trafikolyckor. Aktiv säkerhet är ett sätt att minska antalet dödsolyckor. Nästa steg är system för autonom körning och AstaZero är nu med och utvecklar framtidens tester så att Euro NCAP:s säkerhetsbetygssystem ska kunna omfatta även autonoma fordon, säger Peter Janevik vd för AstaZero.

AstaZero är den ledande testbädden för framtidens autonoma transportsystem. Med bas i Sverige och med ägare som Rise samt Chalmers är AstaZero unikt positionerat för att ta en aktiv roll i omvandlingen av samhället. Testbädden ger unika möjligheter som behövs för forskning, utveckling och validering av självkörande och uppkopplade fordon samt den omgivande infrastrukturen.

AstaZero innehåller ett antal testmiljöer som ett stadsområde, en flerfilig väg, ett mångsidigt höghastighetsområde och en landsväg. Var och en representerar typiska miljöer som är viktiga för forskning och utveckling inom området för automatiserade fordon och aktiv säkerhet.

Den senaste, en så kallad Super Multilane, stod klar i augusti och replikerar en flerfilig väg. Den är den enda i sitt slag i Europa och möjliggör en rad olika prov för både konsumentbehov och lagkrav. Med tillgång till exklusiva kommunikationsnät, kunskap om fordons set-up och sensorer och med en flexibel och verklig infrastruktur fungerar AstaZero som forskningspartner till industrin, akademi, institut och myndigheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063