23948sdkhjf

Industritillverkare rekordinvesterar

Rimaster är en partner och leverantör kring utveckling och tillverkning av kablage, elskåp, elektronik, hytter och mekanik för specialfordon och industriella system.

– Vi går mot all time high nu i januari. Genom de indikationer jag får från våra kunder så bedömer jag att vår omsättning ökar 2019 jämfört med 2018. Men det kommer givetvis att fluktuera mellan enskilda månader, säger företagets vd Tomas Stålnert till Metal Supply.

Kunderna är ofta globala produktägare inom sin bransch – exempelvis specialfordon för materialhantering, gruvbrytning, skogsbruk och jordbruk samt applikationer inom industriautomation.

Huvudkontoret ligger i Rimforsa som är en tätort i Östergötland.

– Svensk industri har ett gott rykte utomlands. Vi är uppskattade inte minst vad gäller vår höga kvalitet, säger Tomas Stålnert.

Företaget växte kraftigt förra året och investerade som aldrig tidigare.

2018 ökade de omsättningen med 25 procent och tog in fler än ytterligare 100 medarbetare i verksamheten. De investerade omkring 41 miljoner kronor och beskriver året som "en stor succé".

– Vi har sett en fortsatt stark finansiell uppgång. Aldrig tidigare har vi investerat så här mycket under ett enda år. 2018 var helt klart vårt bästa år i modern tid, säger styrelseordförande Per Carlsson, enligt ett pressmeddelande.

Rimaster omsätter nu 800 miljoner kronor och har omkring 1 150 medarbetare. Investeringar har skett i hela verksamheten och över hela världen.

Vid verksamheten i Horn i Östergötland har de investerat i en fabrik och nya moderna maskiner. I söderhamn i Hälsingland har de satsat 15 miljoner kronor i en omfattande ombyggnation.

– I Horn har vi investerat i en maskin för metallbearbetning. Det är en helautomatiserad maskin från Amada som vi ska använda för bland annat laserskärning och bockning, säger Tomas Stålnert till Metal Supply.

Stora projekt är också på gång i Kina och Polen.

De har också startat upp en helt ny enhet i Serbien.

– I Serbien har vi satt upp en helt ny anläggning som nu är igång. Skälet är att vår polska enhet med 750 medarbetare går för fullt. Vi behöver mer kapacitet i koncernen, säger Tomas Stålnert.

Till och med hemma i Rimforsa börjar det nu bli trångt vilket innebär att en ny anläggning kan bli aktuell 2019.

– Vi satsar på automation överallt. I Rimforsa har vi till exempel investerat i en specialbyggd robotiserad linje som bland annat är försedd med utrustning från ABB, säger Tomas Stålnert.

Rimaster är ett globalt företag med ursprung och huvudkontor i Rimforsa, Sverige.

I dag har de enheter för design, utveckling och tillverkning i Rimforsa, Söderhamn och Horn i Sverige, i Czaplinek och Borne Sulinowo i Polen samt i Serbien och Ningbo, söder om Shanghai, i Kina.

Säljkontor finns i Belgien, Frankrike, Tyskland och Kina.

– Vi har gjort affärer med flera referenskunder via våra säljkontor. Här finns en stor potential, säger Tomas Stålnert.

De har samarbetat med många av sina kunder under lång tid.

En kund är Dewulf som är en global leverantör av maskiner för bearbetning av potatis- och rotgrödor.

Svenska Chargestorm var en av pionjärerna inom e-Mobility. I dag är företaget en stor spelare på systemlösningar och laddningsstrukturer för elfordon. Företagets nya storsäljare tillverkas av Rimaster i Rimforsa.

Ultraljudssvetsning är ett smart sätt att spara utrymme i avancerade konstruktioner. På uppdrag av Toyota skapar Rimaster lösningar som ger ökad flexibilitet vid utveckling och montering.

Oilquick är en stor global spelare inom helautomatiska snabbfästen som används för att snabbt byta redskap på anläggningsmaskiner. Rimaster är dess leverantör av kablage och elektronik.

Från hösten 2015 har de utvecklat och levererat färdiga styrsystem till FTG Cranes produkt V-kran.

Atlas Copco är en global spelare inom bland annat kompressorer. Här levererar Rimaster sina tjänster och produkter.

En annan kund är Huddig som utvecklar, tillverkar och säljer grävlastare till el-, järnvägs- och entreprenadbranschen.

Konecranes som är en global leverantör av lyftutrustningar för verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler är också en kund.

Rimaster och franska Haulotte tecknade hösten 2015 ett omfattande samarbetsavtal kring utveckling och tillverkning av kablage och styrboxar.

– På området för hytter gör vi en storsatsning. Vi har utvecklat en egen hytt. Hyttverksamheten omsätter 150 miljoner kronor och växer, säger Tomas Stålnert.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079