23948sdkhjf

Kopparstölder stannar tågtrafiken

Tjuvar som sabotera järnvägens kablar i sitt letande efter koppar kostar Trafikverket dyrt. Nu vill de ha ett nytt regelverk för kopparbranschen.
Morgan Rehn, stabschef på Trafikverket säger till Bohusläningen att de i år kommer att se betydligt fler sabotage och stölder än 2010 och mörkertalet är mycket stort.

Tjuvarna vill åt den koppar som finns inuti kablarna, men alla kablar innehåller inte koppar. Vilket gör att tjuvarna i sitt letande även förstör andar kablar i sitt letande.

– Tjuvarna klipper av eller bränner på kablarna. Ibland finns det koppar i dem, ibland inte. Men för oss gör det liten skillnad. Tågen blir stillastående oavsett, säger Morgan Rehn.

22 miljoner
Enbart i västra Sverige låg de direkta kostnaderna i fjol på 11 miljoner kronor och i år förväntas de att vara minst det dubbla.

Enligt Morgan Rehn vet man inte idag vad sabotagen kostar samhället i stort, men han anser att problemet är så allvarligt att det borde komma en regeländring.

– Vi kan ha vakter och övervakningskameror men det blir ohållbart i längden. Vi skulle vilja se är att man certifierar kopparbranschen och ställer högre krav på både säljare och köpare, säger han till tidningen.
Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093