23948sdkhjf

Verkstadsbranschen går på högvarv

Det kommer alltfler positiva signaler från den svenska verkstadsbranschen. Drygt sex av tio verkstadsföretag ser en ökad vinstutveckling under de kommande tolv månaderna det visar PwC:s undersökning Verkstadsbarometern.
Den svenska verkstadsbranschen går på högvarv.

När PwC för sjätte gången presenterar Verkstadsbarometern svarar 62 procent av de undersökta företagen att de ser en ökad vinstutveckling i det egna bolaget under de kommande 12 månaderna.

Att jämföra med de 26 procent som uppger oförändrad eller negativ vinstutveckling.

– Det går mycket bra för branschen just nu vilket återspeglas i att hälften av företagen rapporterar ökade intäkter i förhållande till tre månader bakåt i tiden. Bara 12 procent av företagen anger att intäkterna är lägre i jämförelse med tre månader sedan, kommenterar Olof Enerbäck, branschansvarig för Verkstad inom PwC.

Stigande export
Undersökningen visar även på fortsatt stigande exportnivåer inom branschen.

44 procent av verkstadsföretagen ser en exportökning under de tre senaste månaderna. Vilket är 13 procentenheter fler än i föregående mätning för kvartal tre 2010.

Även investeringsviljan ökar markant inom verkstadssektorn. 46 procent av företagen planerar för en större investering under de närmaste tolv månaderna. Motsvarande siffra kvartal tre 2010 var 29 procent.

Anställningsrekord
Resultaten visar även på rekordnivåer när det gäller anställningsviljan inom verkstadssektorn i förhållande till de tidigare utgåvorna av Verkstadsbarometern. Andelen verkstadsföretag som tänker nyanställa når en nivå av 38 procent, vilket är elva procentenheter fler än den tidigare toppnoteringen från kvartal tre 2010 på 27 procent.

– Vi ser också att företagen återigen satsar på forskning och utveckling. I början av 2009 föll FoU-investeringarna tillbaka och har sedan dess legat på låga nivåer. Den aktuella undersökningen visar dock att forskning och utveckling flyttar fram sina positioner inom många verkstadsföretag, vilket avspeglas i att 40 procent av företagen nu väntas öka sina utgifter inom dessa områden under de kommande 12 månaderna, konstaterar Olof Enerbäck.

Utmaningar
Även om undersökningen andas optimism så finns det även utmaningar för företagen framöver.

Bristande efterfrågan har i de tidigare mätningarna utgjort det enskilt största hindret för verkstadsföretagens tillväxt.

Men för första gången är det nu konkurrens från utländska aktörer som främst oroar företagen under de kommande 12 månaderna och som 44 procent nämner. Även valutakursförändringar anges som ett större tillväxthinder än bristande efterfrågan. Kompetensförsörjning är ett annat område som bekymrar verkstadssektorn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079