23948sdkhjf

Ökad efterfrågan för Jönköpings Modelltillverkning

Företaget kompletterar nu maskinparken med palettväxlingsmoduler från Schunk.
Jönköpings Modelltillverkning investerar för att möta en ökad efterfrågan på sina tjänster och produkter.

Under förra året köpte de bland annat in en ny femaxlig fräsmaskin och nu kompletterar de med palettväxlingsmoduler från Schunk

– Vi arbetar mycket med prototyptillverkning och fåstycksproduktion och för att möta en ökad efterfrågan behövde vi öka vår produktionskapacitet utan att låsa upp våra stora maskiner med små enheter och komponenter. Det var också viktigt för oss att få ner ställtiderna i produktionen och öka nyttjandegraden av våra maskiner. Lösningen blev Schunks palettväxlingsmodul Vero-S NSE3, säger Peter Larsson som är delägare i Jönköpings Modelltillverkning.

Schunk är en stor spelare inom gripsystem och spännteknik.

– Palettväxlingsmodulen Vero-S NSE3, som är den tredje generationen av nollpunksystem från Schunk, introducerades på marknaden under 2017 och har snabbt blivit en storsäljare, säger Roger Cronholm, försäljningschef på Schunk.

Med Vero-S NSE3 kan de snabbt växla mellan olika paletter och med en hög repetitionsnoggrannhet går det att växla mellan olika komponenter och återgå till redan påbörjade arbeten med bibehållen precision.

– Det händer ofta att vi inte kan köra enheten från start till färdig produkt. Man behöver ibland stoppa processen för att justera eller för att vi måste gå emellan med andra jobb. Det är då viktigt att inte tappa tolerans. Med Vero-S NSE3 kan vi dessutom snabbt byta arbetsstycke och vi får på så sätt ner ställtiden på produktionen på mindre enheter. Ställtiden är den dyra tiden och ju smartare vi arbetar med ställtiden desto mer konkurrenskraftiga blir vi, säger Peter Larsson .

– Vi får dessutom en betydligt högre nyttjandegrad på våra maskiner vilket är bra. Vi vill ju få ut så många produktionstimmar som möjligt ur en maskin, säger han vidare.

Jönköpings Modelltillverknings kunder finns främst inom gjuteribranschen och fordons- och flygindustrin. Företaget har en park med stora maskiner och de ville komplettera med en mindre maskin. Valet föll på en DMU 75 monoBlock från DMG MORI.

Schunks palettväxlingsmodul Vero-S NSE3 är tänkt att användas i just den här maskinen för produktion av små enheter. Men de har också vidareutvecklat systemet och tagit fram en egen lösning på en av företagets större fräsmaskiner.

Jönköpings Modelltillverkning ser med tillförsikt på framtiden. Företaget har nyanställt och har i dag 16 medarbetare.

– Vi har en stor efterfrågan på våra tjänster och ser en möjlighet att expandera. Vi funderar alltid i nya banor på hur vi kan förbättra och rationalisera vår produktion för att öka vår konkurrenskraft. Vi vågade att ta steget med nya maskinlösningar och vi kan redan nu se en avsevärd skillnad i vår produktion. Det känns jättebra. Personalen är jätteglada över lösningen, säger Peter Larsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.084