23948sdkhjf

Industrijättar friar till utbildningsenheterna

Bristen på kompetent arbetskraft har fått industrijättarna till att samarbeta med utbildningsenheter runt omkring i landet.
Alfa Laval och Lunds Tekniska Gymnasium har tecknat ett samarbetsavtal inför terminsstarten i höst. Samarbetsavtalet innebär bl.a. att utbildningen kommer att färgas av de behov Alfa Laval ser inför framtiden, men också att eleverna kommer att ges möjlighet till praktik och semestervikariat på Alfa Laval under studietiden.

Utbildningen, som kommer att heta ”Industritekniska programmet i samarbete med Alfa Laval”, kommer att grunda sig på programinriktningarna produkt- och maskinteknik samt svetsteknik som ingår i den nya gymnasieskolan Gy 11.

Det speciella med den aktuella utbildningen är att innehållet i så stor utsträckning som möjligt ska färgas och styras av de särskilda kompetensbehov Alfa Laval ser inför framtiden. Alfa Laval ser detta som ett viktigt sätt att säkra företagets rekryteringar i framtiden.

- Det är viktigt för Alfa Laval att både på kort och lång sikt säkra framtida arbetskraft inom produktionssektorn, och med detta samarbete ser vi goda möjligheter att kunna göra så, säger Magnus Nilsson, utbildningsansvarig på Alfa Laval.

Samarbetet mellan Alfa Laval och Lunds Tekniska Gymnasium öppnar också möjligheterna för eleverna att få en mer direkt kontakt med näringslivet och arbetsmarknaden. Avtalet ger elever i programmet möjlighet att praktisera på Alfa Laval, men också att få feriejobb och semestervikariat på företaget.

Flera samarbetsavtal till Bergsskolan
Men även på Bergsskolan i Filipstad märker man av att industrin är intresserad av kompetent arbetskraft.

Skolan har skrivit samarbetsavtal med stålkoncernen Uddeholm och har även kommit överens om att teckna samarbetsavtal med Böhler Uddeholm Precision Steel AB i Munkfors, Scana Björneborg AB, Nya Arvika Gjuteri AB och Fimek AB i Filipstad skriver P4 Värmland.

Diskussioner har även inletts med Ovakoföretagen i Hällefors, Heavycast i Karlstad, Outokumpu i Degerfors och Rolls Royce i Kristinehamn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125