23948sdkhjf

Scania minskar McDonalds klimatavtryck

McDonalds ökade kundkrav på hållbarhet gör Scania till nyckelleverantör av transporter.

Tillsammans med Havi kommer Scania att bli leverantörer för McDonalds distributionskedja i Spanien. Målet är att minska koldioxidutsläppen i samband med transporter, ett krav som blir allt tydligare från hamburgerkedjans kunder. 

McDonalds kör sina livsmedelsprodukter mer än 400 miljoner kilometer per år och Havi kommer innan 2019 kommit till ända att ha 14 gasdrivna fordon som utgår från distributionscentralerna i Madrid och Barcelona. 12 går på flytande naturgas, LNG, och två ska gå på komprimerad naturgas, CNG. Tillsammans med två tidigare CNG-bilar har man nu 16 gasfordon i sin spanska flotta. 

Med naturgas i tanken minskar koldioxidutsläppen med 20 procent. När biogas blir tillgängligt kan bilarna komma att släppa ut upp till 90 procent mindre koldioxid. Bilarna har dessutom eldriven kylutrustning, vilket gör att gasförbrukningen minskar. 

Havi och Scania har tillsammans tagit fram en femårsplan för att minska klimat- och miljöpåverkan i McDonalds logistikkedja.  

– Det här partnerskapet är ett exempel på hur transportföretag, logistikleverantörer och lastbilstillverkare kan samarbeta för att leda skiftet mot ett hållbart transportsystem. Det är uppmuntrande att se hur fler och fler kunder, och kundernas kunder, kräver den här typen av lösningar, säger Sebastián Figueroa, vd för Scania Iberia, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11