23948sdkhjf

3D-skrivarbolaget utvecklas starkt

"Under innevarande räkenskapsår räknar jag med att vi dubblar omsättningen."
Värnamoföretaget BLB Industries har skeppat ut sin första maskin för året.

Det handlar om en 3D-skrivare av typen The Box Small.

– Vi ser ett enormt flöde av projekt i verksamheten. Under innevarande räkenskapsår räknar jag med att vi dubblar omsättningen till runt 10 miljoner kronor, säger Tomas Burman, som är företagets operative chef och delägare, till Metal Supply.

BLB har brutet räkenskapsår vilket sträcker sig till och med april månads utgång.

Printvolymen på den maskin de nu har skeppat ut är 1500x1000x1000 mm.

Det är en Dual extruder som klarar av att hantera 14 kilo per timme.

BLB Industries grundades 2015. Företaget tillhandahåller avancerad 3D-skrivarteknik till sina kunder.

– 80 procent av det vi tillverkar går på export. Vi säljer till alla olika typer av branscher. Det är väldigt lärorikt, säger Tomas Burman.

De tillverkar maskiner som är speciellt utformade för att passa alla kunders individuella behov. Tanken är att kunna garantera att utrustningen kommer att fungera optimalt varje gång.

Deras maskiner kan byggas från så små som 200 x 200 x 200 mm upp till 5 000 x 5 000 x 5 000 mm vilket gör det möjligt för dem att fungera i alla produktionslinjer.

All utrustning som de tillverkar är försedd med komponenter från företag som Bosch Rexroth, Siemens och SMC.

– Vi har många återkommande kunder. I princip ingen vill skylta med sitt namn utan föredrar att ett NDA tecknas ("non disclosure agreement" eller sekretessavtal på svenska), säger Tomas Burman till Metal Supply.

BLB Industries tillverkar alla delar här i Sverige för att garantera noggrannhet och kvalitet.

Maskinerna monteras sedan vid deras fabrik i Värnamo där de även går igenom noggranna kvalitetstester.

Deras 3D-skrivare använder granulära extrudrar som gör att de kan skriva ut kunders egna plasttyper. Det här eliminerar behovet av nya material och håller kostnaden till ett minimum.

Granulära extrudrar innebär en möjlighet att skriva ut nästan vilken granulär termoplast som helst. Det är också den billigaste formen av plast som i sin tur ger maskinerna en låg löpande kostnad.

Flera av dessa extrudrar kan monteras i en maskin för att ge möjlighet att skriva ut med olika material och skikthöjder i samma utskriftssession.

Utskrift med granulära extrudrar och linjära system möjliggör extremt snabba utskrifter.

BLB erbjuder även en omfattande utskriftsservice till alla kunder. Det här är huvudsakligen till för alla som vill köpa en maskin så att dom i förväg kan se vad resultatet kommer att bli.

För dem som inte har tillräckligt hög produktion för att behöva sin egen maskin så är det här är också ett bra alternativ.

– En av våra kunder som för ovanlighetens skull till och med vill att vi ska tillkännage deras namn är NorDan. Vi levererar till deras anläggning i småländska Bor, säger Tomas Burman.

NorDan grundades i Norge år 1926 och är i dag en stor producent av dörrar och fönster i Europa.

De har totalt tio fabriker, 25 säljkontor och över 1 700 medarbetare med en omsättning på cirka 2,4 miljarder norska kronor.

Företaget är den tredje största dörr- och fönstertillverkaren i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078