23948sdkhjf

Mångmiljardsmäll för AB Volvo

Företaget reserverar sju miljarder kronor. Det är den uppskattning de för närvarande gör vad det kommer att kosta att hantera en åldrande komponent.

Sedan tidigare är det känt att AB Volvo har upptäckt att en komponent i avgasefterbehandlingssystemet som används på vissa marknader och modeller kan åldras i förtid. Det här leder till försämrad prestanda avseende utsläppskontroll.

Beloppet är baserat på flera olika faktorer. Det handlar om saker som tester av fordon, statistisk analys och dialoger med berörda myndigheter.

Nästa steg är att i samråd med berörda myndigheter komma fram till hur problemet med komponenten som kan åldras i förtid ska åtgärdas i berörda fordon.

"Det för tidiga åldrandet av komponenten utgör inget produktsäkerhetsproblem och påverkar inte heller fordonets eller motorns prestanda negativt på andra områden än utsläppskontrollen. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. Alla motorer och fordon som är utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Reserveringen påverkar rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2018. Den negativa kassaflödeseffekten börjar under 2019 för att gradvis öka under de kommande åren.

AB Volvo kommer löpande att se över reservens storlek i takt med att ytterligare information tillkommer, heter det.

Nyhetsbyrån Direkt rapporterar att DNB Markets i en analys i början av december förra året uppgav att bankens basscenario indikerade kostnader på 3-4 miljarder kronor. I det mest negativa scenariot (worst case) kunde det bli 13 miljarder kronor, enligt den norska banken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125