23948sdkhjf

Åkerstedts Verkstad köps upp

Företagsgruppen Seafire köper Åkerstedts Verkstad från familjen Åkerstedt.

– Vi är glada över att ha fått förtroende av familjen Åkerstedt att fortsätta att utveckla detta fina bolag. Det är imponerade att se hur verksamheten har förfinats med automatisering och effektiviseringsprocesser vilket givit en fin resultatutveckling. Bolaget är nu väl positionerat för försäljningstillväxt och marknadsexpansion, säger Seafires vd Johan Bennarsten, enligt ett pressmeddelande.

Åkerstedts Verkstad grundades 1972 och är en stor aktör på området industrifläktar. Bolaget utvecklar, tillverkar och säljer fläktar för ventilation och industriell ventilation med kunder som exempelvis Caverion, Swegon, Absolent, Tornum och Camfil.

Sedan 2015 har investeringar gjorts i automation och lean/5S-metoden vilket har förbättrat lönsamheten i företaget.

Verksamheten drivs idag av andra och tredje generationen i familjen Åkerstedt i egna lokaler. Basen är Kvänum som är en tätort i Vara kommun i Västra Götalands län. Orten är belägen på Varaslätten.

Under perioden 1 december 2017 till 30 november 2018 växte bolaget med över 30 procent, jämfört med samma period föregående år, till 30 miljoner kronor i omsättning och ett ebitda-resultat på 7,8 miljoner kronor vilket innebär en marginal över 25 procent.

Köpeskillingen för 100 procent av aktierna i Åkerstedts Verkstad uppgår till 34 miljoner kronor inklusive en nettoskuld på 3 miljoner kronor. Till det kommer en rörlig resultatbaserad tilläggsköpeskilling som beräknas till cirka 2,7 miljoner kronor årligen under åren 2019 till 2021. Med förvärvet följer även en fastighet bokförd till 7,1 miljoner kronor.

Köparen Seafire är en företagsgrupp som förvärvar och utvecklar småbolag i Sverige. Bolaget skapades 2016 och fokuserar genom sin förvärvsstrategi på lönsamma, mindre bolag med utvecklingspotential.

Seafire har en omsättning på över 80 miljoner kronor pro forma.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094