23948sdkhjf

De tar hem produktion till Sverige

"Vi ser en stark konjunktur."
I småländska Bredaryd ligger Ewes. Företaget bedriver tillverkning av stålfjädrar. Kunderna finns inom bland annat industrin, fordonssektorn, elektronik och medicinteknik.

Deras svenska verksamhet omsätter cirka 135 miljoner kronor och har omkring 80 medarbetare.

– Vi har tagit hem en packprocess från Bosnien. Den utfördes tidigare manuellt men det fanns vissa brister. Istället har vi investerat i en packutrustningsmaskin här hemma, säger företagets vd Anton Svensson till Metal Supply.

Det är bara den senaste i raden av flera olika typer av tillverkning som de flyttar hem igen.

Ewes har också köpt in en trumlingsbläster till Bredaryd. Tanken är att med hjälp av så kallad shot peening, eller kulbombning som blästertekniken även kallas, använda den i företagets omfattande stålfjäderproduktion för att förstärka och förbättra ytan på produkterna.

– Det handlar om ännu en process som vi har automatiserat. Genom det här ökar vi effektiviteten med 200 procent på just det här området, säger Anton Svensson.

Bäckman Blästermaskiner i värmländska Filipstad grundades år 1939. De är en tillverkare av industriell blästerutrustning och sysselsätter 20 medarbetare.

– Vi är både stolta och glada över att ett välrenommerat företag som Ewes väljer oss som leverantör, säger Bäckman Blästermaskiners vd Mats Blåder, enligt ett pressmeddelande.

Bäckman tillverkar bland annat slungrensmaskiner och friblästerhallar med tillhörande dammfilterlösningar.

– Vi har under det senaste året investerat mycket i automation och robotisering. Ewes går mot att göra så lite manuellt arbete som möjligt. Arbetskraft är så dyrt i Sverige så det är viktigt att våra medarbetare är sysselsatta med rätt saker, säger Ewes vd Anton Svensson till Metal Supply.

Förutom verksamheten hemma i Bredaryd har de även produktionsenheter i Bosnien och Serbien samt i Asien.

– Vi tror mycket på tillverkning även i Bosnien och Serbien. Men det är bättre att de växer med lokala kunder, säger Anton Svensson.

Ewes arbetar med allt från prototyper till serieproduktion. Det är familjeägt och kontrolleras nu av grundarens barnbarn. Verksamheten startades en gång av en arbetslös metallarbetare.

– Vi ser en stark konjunktur. Men det är lite mer moget nu och har planat ut mot tidigare. Det är ingen expansion längre, säger Anton Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.127