23948sdkhjf

Svensk industri investerar miljonbelopp i solceller

Gnosjö Automatsvarvning når ännu en milstolpe i sitt hållbarhetsarbete.
– All el som vi förbrukar kommer från sol-, vind- och vattenkraft. För 1,5 år sedan installerade vi 102 solcellspaneler på vårt tak och till våren kommer vi att fylla ytterligare 2 000 kvadratmeter, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning, enligt ett pressmeddelande.

Hon är glad över att kunna nå ännu en milstolpe i företagets hållbarhetsarbete.

– Med 2 000 kvadratmeter solcellspaneler som årligen producerar 300 000 kWh el täcker vi en tredjedel av vårt effektbehov vilket motsvarar cirka tio procent av vårt årsbehov, säger Linda Fransson vidare.

Företaget är specialiserat på svarvning av komplexa detaljer. De jobbar framförallt med olika stålvarianter men även en hel del med mässing.

Det finns många fördelar med solceller.

Det kanske mest självklara är att det är närproducerat och att energin är ren ur en miljösynpunkt.

Men det går också att tjäna pengar på det. Enligt företagets grundare, och Lindas far Olle Fransson, är detta en mycket smartare investering än att sätta pengarna på ett sparkonto.

– Det här är så pass lönsamt att vi hade byggt det även utan det statliga bidraget. Vi har en pay off-kalkyl på tio år, baserat på dagens elpris, och livslängden är beräknad på cirka 30 år vilket ger en väldigt bra ekonomisk avkastning, säger Olle Fransson.

Det är en investering han tror kan vara lönsam för fler tillverkningsindustrier. Men för att se det lönsamma måste man tänka långsiktigt.

Företaget jobbar även aktivt med att sänka sitt energibehov. Det här är en utmaning i en tillverkningsindustri där den största energiboven är maskinerna.

På Gnosjö Automatsvarvning är hälften av maskinparken hydrauldriven och nästa investering blir därför frekvensstyrda hydraulaggregat.

Gnosjö Automatsvarvning har ett 60-tal medarbetare och är sedan 1974 specialiserat på svarvning av komplexa detaljer. Det handlar om stora serier där kraven är högt ställda på precision.

I deras maskinpark ingår rundbordsautomater, hydromat och CNC-svarvar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079