23948sdkhjf

Fordonsindustrin presenterar en ”kravlista” för konkurrenskraft

"Vår kurs ligger fast. Vi vill se tydliga satsningar på svensk high tech-industri för att stärka dess globala konkurrenskraft."

Så heter det när branschorganisationen FKG, Fordonskomponentgruppen, presenterar en ”kravlista” till framtida regeringsbildare och budgetläggande riksdagsmajoriteter i ett debattinlägg publicerat på GP Debatt.

Kravlistan är kopplad till tidigare krav på en uttalad industriminister, nationella strategier för strategiska industrisektorer, däribland fordon som FKG företräder, samt FKG:s och Sinf:s, Svensk Industriförenings, gemensamt antagna ”Nollvision för förlorade industrijobb”.

– Vad riksdagspartierna inte alltid tänker på är att det allra viktigaste för att skapa skatteintäkter som finansierar det gemensamma välfärdsbygget – bolagsskatt, moms, inkomst- och kapitalskatt med mera – är att vi har en privat industri- och tjänstesektor med hög förädlingsgrad. Där en insatt krona förädlas till tio, inleder FKG:s vd, Fredrik Sidahl, enligt ett pressmeddelande.

Det är han som tillsammans med leverantörsorganisations ordförande, Per-Ewe Wendel har undertecknat inlägget.

FKG:s krav är att det inrättas nationella strategier för strategiskt viktiga och innovationsdrivande, förädlande och högteknologiska industrisektorer som transportmedel och försvar, IT och telekom samt läkemedel och life science.

Kring dessa ska akademi, myndigheter och näringsliv samverka och inte minst samarbeta. De ska inte vara politiskt ledda utan ledas av personer som engageras utifrån näringslivsmeriter.

– I sig är det inget nytt krav från FKG:s sida, eftersom vi vill se en nationell fordonsstrategi, Automotive 2045, för att kunna ställa om fordonsindustrin till hållbar mobilitet och hållbara transportsystem, säger Fredrik Sidahl.

Frågorna bör också rymmas på ett ministerium – tidigare föreslagna superdepartement – bemannat med en närings- och innovationsminister, en industriminister, en arbetsmarknads- och kompetensminister samt en handelsminister.

Här går det att läsa hela debattinlägget:

http://www.gp.se/debatt/industrins-kravlista-rusta-för-framtida-konkurrenskraft-1.11677297

FKG, Fordonskomponentgruppen, är branschorganisation för fordonsindustrins cirka 1 000 svenska företag med 70 000 medarbetare och 160 miljarder kronor i omsättning i enbart Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125