23948sdkhjf

Hydraulikdagar i klimatarbetets tecken

71 personer från 32 företag samlades den 24-25 oktober i Luleå för att utbyta erfarenheter inom hydraulik under SSG Hydraulikdagar.

Hydraulikdagarna har arrangerats sedan 2009. Årets tema var ”Fossilfri hydraulik 2030”.

Rickard Sjöblom, processledare på SSG Standard Solutions Group, inledde med att berätta att klimatproblematiken inom hydrauliken är ingenting vi kan blunda för.

Den svenska förbrukningen av hydraulolja ger varje år upphov till utsläpp av 115 000 ton koldioxid. Därför är det viktigt att även hydrauloljan i framtiden tillverkas av icke-fossila råvaror.

Lennart Strandberg från Projekthydraulik, tillika chefredaktör för tidskriften Fluid Scandinavia, berättade om hydraulvätskans utveckling från 1940-talet och framåt. Forskningen inom hydraulvätskorna går framåt, bland annat med biobaserade smörjmedel.

– Att pumpa upp råolja ur marken kommer att bli historia. Det finns inte en enda lösning, utan vi kommer att se ett lapptäcke med råvaror, sade Anders Pettersson, universitetslektor vid Luleå Tekniska Universitet.

Under rubriken ”Hydraulik i extrema miljöer” gav Mats Forssell, flygsystemingenjör och flygtekniker från Försvarsmakten, spännande insikter om hydrauliken i JAS 39 Gripen. Miljön med låga yttertemperaturer och punktvis höga temperaturer i flygplanet ställer höga krav på bland annat hydrauliken. Flygplanets hydraulsystem består av två separata oberoende hydraulsystem, som kan drivas på olika sätt.

Likt tidigare år diskuterades varnish under hydraulikdagarna, något som fortsätter att vara ett problem inom industrin. Varnish, en typ av beläggning, kan orsaka stora skador och få komponenter att sluta att fungera. Andreas Norberg från Hydac berättade vad de gör för kunder som har drabbats eller riskerar att drabbas av varnish.

Björn Löfgren berättade om målet att skapa en gemensam branschorganisation för hydraulik och pneumatik. Den 1 januari går IFS, Intressentföreningen för fluid systemteknik och HPF, Hydraulik- och pneumatikföreningen, samman.

Mats Norling, från Europafilter, berättade om hur man kan bestämma när en olja är ren, något som bland annat kan påverka en maskins energiförbrukning positivt.

Läs mer om: SSG
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063