23948sdkhjf

De ska stärka tillverkningsindustrin

Det är European Institute of Innovation & Technology, EIT, som har beslutat att skapa det nya EIT Manufacturing.

Totalt satsar EIT 450 miljoner euro, eller motsvarande omkring 4,6 miljarder kronor.

Pengarna går till ett konsortium där AB Volvo, Chalmers, Rise och Sandvik samarbetar med 46 andra EU-partners.

– Rise bidrar med en bred produktionskompetens inom bland annat additiv tillverkning, avancerade material, automation och digitalisering. Vi är vana vid att implementera lösningar i producerande företag, vilket vi tidigare visat genom bland annat Produktionslyftet, säger Elisabeth Sagström, avdelningschef och Rise:s representant i konsortiet, enligt ett pressmeddelande.

Målet med EIT Manufacturing är att stärka europeisk industri så att den kan möta den globala konkurrensen.

Tanken är att knyta samman företrädare för industri, akademi och institut. Det ska leda till innovationsmiljöer, utbildningar och fortbildningsinsatser.

– Att tillgängliggöra testbäddar är avgörande för europeisk konkurrenskraft. Som institut är det vår roll att omsätta forskning till innovation och tillväxt hos tillverkande företag, inte minst små och medelstora företag, säger John Rune Nielsen, forsknings- och affärsutvecklingsdirektör vid Rise.

Med parternas medfinansiering omfattar investeringen totalt så mycket som två miljarder euro, eller motsvarande knappt 21 miljarder kronor.

Strategiska mål är att träna upp medarbetare och engagera studenter, bygga effektivare innovationssystem, genomdriva full digitalisering, sätta individuella kunders efterfrågan i fokus och göra industritillverkning och produkter säkrare, mer miljövänliga, mer hälsosamma och hållbara ur alla tänkbara aspekter.

Huvudkontoret placeras i Paris. Programmets fem innovationscentra kommer att finnas i Göteborg och i Wien, Milano, Bilbao och Darmstadt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093