23948sdkhjf

De lanserar en ny typ av hårdmetall

Efter år av forskning har Uppsalaföretaget VBN Components lyckats ta fram en patenterad legering som tål 750 grader värme.
Det handlar om en hårdmetall som tillverkas i den form kunden önskar. Det sker utan sintring eller skärande bearbetning.

En fördel är att det innebär ett minimalt materialsvinn. Det handlar om en patenterad legering som tål 750 grader värme.

Företaget uppger själva att de är först att lyckas med det här. Det har skett efter år av forskning.

Hårdmetallen heter Vibenite 480. Legeringen är rostfri samt extremt värme- och nötningstålig.

Den framställs genom additiv tillverkning/3D-printning. Det möjliggör komplexa former på industriella verktyg och komponenter. Genom processen reduceras miljöbelastningen till ett absolut minimum.

– Det är en speciell glädje för mig som materialutvecklare att presentera en så pass banbrytande nyhet inom hårdmetallområdet. Vi bläddrar till nästa sida i boken om Sveriges materialhistoria, säger Ulrik Beste, Tekn. Dr. och teknisk chef på VBN Components. enligt ett pressmeddelande.

Borrning, svarvning och fräsning behövs inte längre. Pulverblandning, torkning, pressning, och sintring blir överflödigt.

Företaget kommer att bjuda in så kallade early adopters, de som vill vara först ut med att använda denna teknik, till en webkonferens.

VBN Components arbetar för att vårda det svenska arvet inom metallindustrin. Företaget utvecklar hela tiden nya, bättre material.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062