23948sdkhjf

De tillverkar nästan all märkutrustning själva

Hallå där! Dag Holmsten är laserspecialist på det svenska dotterbolaget Östling Märksystem i Saltsjö-Boo. Ni är unika inom er nisch.
Bolaget Östling ställde ut på Elmia Subcontractor för 5:e året i rad.

– Vi är det enda företaget i Sverige som tillverkar all märkutrustning själva inom koncernen, med ett undantag. Undantaget är faktiskt vår nya agentur.

För ni har ju nyligen fått agenturen för Rofin-Sinar, UK i hela Skandinavien.

– Ja, nu är vi heltäckande inom lasermärksystem för industrin. Rofin-Sinar har länge tillverkat förslutna så kallade SLAB-lasers i form av deras Multiscan lasers.

Multiscan är utan konkurrens snabbast när det gäller märkningar på organiska material direkt i produktionslinjen och i tuff miljö.

Berätta mer om Rofin-Sinar,UK.

– Deras laser kompletterar perfekt våra kortpulsade lasers när det gäller märkning på polymerer, trä och papper. Verkstadsindustrin börjar använda alltmer
plastkomponenter. Vi märker nu alltmer med kortpulsade lasers, ofta strax under ytan. Då går märkningen inte att skrapa av.

Ni har tre dominerande produktlinjer.

– De tre är Elektrolytiska Etsutrustningar för estetisk och snabb märkning på samtliga metaller, nålpräglare och ritsare för snabb och enkel märkning på alla hårda ytor samt Vanadatlasers i olika våglängder för märkning på i princip alla material inbegripet alla metaller, plaster, glas, trä, kartong och kompositer.

Tack vare er kan tillverkarna hålla koll på sina komponenter.

– Precis, vår märkning gör komponenter spårbara. Om det uppstår ett fel med en såld bil eller maskin så innebär märkningen att den felande komponenten kan spåras upp, i vilket skift och av vem den tillverkades.

Märkning skyddar också mot kopiering

– Det finns en tendens att kopiera industriprodukter och märkning förebygger ett sådant scenario. I synnerhet om vi märker osynliga koder/ med unika färger.

Märkning ser även till att det blir medicinskt rätt med instrumentet i sjukvården.

– Produkterna ska hålla mycket länge och märkningen ska vara lika länge, ibland i 30 år! Inom medicinverksamheten desinficerar man instrumenten – med så kallade Autoklaver. Det är då viktigt med en hållbar märkning, som inte påverkas menligt av detta. Det händer ofta att texter och koder till slut suddas ut eller rost bildas på metaller. Vår märkning med etsutrustning eller laser ska motverka detta!

Korta fakta om Östling Märksystem

Rolf Östling fick efter sina studier i ekonomi och teknik en idé om att utveckla märksystem.

1968 startade han Ingenjörsfirma Rolf Östling för att bygga en maskin som köptes av Sandvik. Nyheter som miljövänliga elektrolyter och schablon-material med mycket lång livstid, hjälpte för vidare expansion. Fundamentet för Östling Märksystem var klart.

1978 flyttade Rolf Östling till Essen i Tyskland, för att där starta Östling GmbH.

1979 flyttades huvudkontoret till Solingen, därför att i ”Knivbladens stad” har knivsmide och skärverktyg ett världsrykte och den potentiella marknaden var starkt koncentrerad där.

Som en konsekvens av massiv expansion och ökande export, flyttade företaget 1988 till nya lokaler i Solingen och heter nu Östling Marking Systems GmbH. Produktområdet sträckte sig nu från manuella, till halv- och helautomatiska märkstationer för elektrolytetsning till ett stort urval av Nålpräglare och Nålritsare till fullständiga automatiska laser-system.

Källa: Östling Märksystem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063