23948sdkhjf

Recyclingdag om metaller, skrot och elektronik

Ett hundratal personer samlades den 22 november på Venue 81 i Stockholm för Recyclingdagen.

Det blev en mycket lyckad dag som bjöd både på ”Hela bilden”-perspektiv och mer detaljerade områden. Den pågående omställningen till eldrivna fordon berördes, vi kommer att få se brist på flera material där återvinning måste till för att det ska bli möjligt att tillverka tillräckligt många elmotorer och batterier.

Utvecklingen inom elektronikåtervinning är också utmanande. Elektronikprylarna blir allt mindre och lättare, vilket innebär att varje enhet innehåller väsentligt mindre värdefullt material, samtidigt som antalet prylar hela tiden ökar.

Kraven på återvinning ökar, både när det gäller rena återvinningsmål, men också när det gäller hantering, sekretess, datasäkerhet med mera, samtidigt som det blir allt svårare för elektronikåtervinnarna att få in materialet.

Att det som idag är gruvavfall innehåller en hel del material som inte bara kan, utan också kommer att utvinnas fick deltagarna också höra om.

Både LKAB och Boliden står i begrepp att börja utvinna metaller ur sitt avfall och bägge dessa projekt presenterades.

Allt som allt blev Recyclingdagen Stockholm en inspirerande tillställning om metall, skrot och elektronik och vi kommer att återkomma till temat. Härintill hittas bild och text kring några axplock från konferensen.

Peter Olofsson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125