23948sdkhjf

Verkstaden investerar miljonbelopp i ett labb för materialanalyser

Gnosjö Automatsvarvning uppger att de är först i branschen i Sverige med en satsning inom materiallära i den här omfattningen.
– Vi har inte hört om någon annan. Materialet vi använder idag håller en hög kvalitet produktionsmässigt men vi ser för stora variationer som påverkar vår effektivitet. Det vill vi göra något åt, säger företagets vd Linda Fransson, enligt ett pressmeddelande.

De är specialiserade på svarvning av komplexa detaljer. Företaget jobbar framförallt med olika stålvarianter men även en hel del med mässing.

Grundämnena i själva materialet ligger alltid inom ramen för materialspecifikationen. Men det finns avvikelser som kan påverka verktygen i maskinerna negativt.

Det här är något som många inom branschen har märkt av men inte gjort något åt enligt Jens Ringborg som är renhetsansvarig på Gnosjö Automatsvarvning och huvudansvarig för satsningen:

– Det enda vi själva har gjort hittills är att klaga och byta verktygen oftare. Man har helt enkelt accepterat det. Med en materialanalys kan vi undersöka materialet i mikroskop för att hitta avvikelser genom att jämföra egenskaperna i det bättre och det sämre materialet, säger han.

Företagets tanke är att bygga upp en kunskapsbank för att lära sig mer om materialen.

På det här sättet kan de styra processen bättre och bevara verktygen i maskinerna längre genom att alltid välja det material som är bäst för både produktion, maskin och slutresultat.

Gnosjö Automatsvarvning har ett 60-tal medarbetare och är sedan 1974 specialiserat på svarvning av komplexa detaljer. Det handlar om stora serier där kraven är högt ställda på precision.

I deras maskinpark ingår rundbordsautomater, hydromat och CNC-svarvar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078