23948sdkhjf

Aktörerna vill skapa urban testbädd för drönare

Kista Science City och IQ Samhällsbyggnad har fått ett anslag från innovationsmyndigheten Vinnova.

I dag saknas det miljöer där fälttester av drönare kan göras. Det saknas också en infrastruktur och ett regelverk. Det hämmar utvecklingen.

Nu har Kista Science City och IQ Samhällsbyggnad fått ett anslag från innovationsmyndigheten Vinnova för att genomföra en förstudie till en öppen testbädd, som får namnet Urban Drone Testbed, som ska försöka skapa förutsättningar för en ny typ av infrastruktur i luftrummet som är så säker att drönare kan användas.

Förstudien görs tillsammans med offentlig sektor, industri, akademi och civilsamhälle, som därigenom ges möjlighet att påverka vad testbädden kan innehålla och hur den ska fungera.

Målet med testbädden är att bidra till den hållbara och uppkopplade staden genom att skapa förutsättningar för helt nya säkra tjänster och affärsområden, där drönare blir en naturlig del av stadsmiljön, skriver Kista Science City i ett pressmeddelande.

Frågorna som måste få ett svar är många. Hur får drönarna röra sig? Hur kan de integreras i samhällsstrukturen? Vilka är möjligheterna och begränsningarna för att skapa en ny storskalig, säker infrastruktur?

Förstudien ska vara klar den 30 juni 2019 och utmynna i en fullskalig genomförandeansökan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078