23948sdkhjf

Västsverige ska leda ligan inom hållbar industri

Västsvenska kemi- och materialklustret får 51 miljoner kronor av Vinnova för satsning på en klimatanpassning inom västsvensk industri.
Avsikten är att gå från att vara en fossilberoende industriregion till en region där industrin är världsbäst inom framställning av kemikalier, material och drivmedel baserade på förnybara och återvunna råvaror.

Satsningen väntas resultera i att mängden koldioxidutsläpp halveras och att det genererar upp till 500 nya jobb och ett 10-tal nya bolag inom grön kemi i regionen.

I klartext ska man kraftsamla runt bland annat att uppföra ett returraffinaderi för återvinning av plast och en produktionsanläggning baserad på förnybar råvara, förbättra användningen av skogsråvara och öka resurseffektivitet med hjälp av digitalisering.

– Att vi har flertalet stora aktörer bakom oss gör att vi har goda möjligheter att lyckas skapa en reell förändring inom de kommande tio åren samtidigt som vi behåller konkurrenskraft och långsiktig tillväxt i regionen, säger Caroline Löfgren, från Johanneberg Science Park, som kommer att leda projektet tillsammans med Rise.

En viktig nyckel till framgång är att man har med sig de stora kemiföretagen i Stenungsund som Aga med flera men också exempelvis det globala teknikföretaget Siemens.

Initiativet har även starkt stöd inom akademi och institut med aktörer som Chalmers, Högskolan i Borås, Rise, IVL och Chalmers Industriteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063