23948sdkhjf

Robotar och CNC-maskiner = en effektiv kombination

Kuka Nordic visade nyligen fördelarna vid ett fräsningsseminarium i Göteborg.
CNC-maskiner har en noggrannhet och en skärkraft som en robot har svårt att överträffa.

Men jämfört med robotar finns nackdelar som att de är oflexibla och är förhållandevis dyra att investera i.

Automationsföretaget Kuka Nordic genomförde ett fräsningsseminarium vid sitt Techcenter i Göteborg den 8 november. Där visade de tillsammans med flera samarbetspartners upp de möjligheter som finns genom att låta en robot ta över moment med något mindre krav på exakthet.

– Vi talar om en noggrannhet i storleksordningen tiondels millimetrar, säger Niclas Fager, Key Account Manager på Kuka, enligt ett pressmeddelande.

Seminariet genomfördes ihop med företagen System 3R, Tebis och Iscar.

Inbjudna var cirka 25 kunder som representerade olika företag i verkstadsindustrin. Bland dessa fanns Volvo Cars och Brogren Industries.

De fick under dagen bland annat se hur en robot av modellen Kuka KR60 HA under en oavbruten arbetscykel på sju minuter mer eller mindre sömlöst växlade mellan moment som fräsning, borrning och gradning.

Företagets syfte är inte att konkurrera ut CNC-maskinerna.

Men kombineras de båda maskinslagen finns det många fördelar och flera vinster.

– En CNC-maskin klarar noggrannheter som är hundra gånger exaktare, säger Niclas Fager.

Men robotar som är kombinerade med rätt mjukvara och verktyg kan ses som ett kostnadseffektivt komplement. Dessa kan hantera något enklare operationer som borrning, gradning, gängning och enklare fräsning.

Förutom bearbetning av metall är robotar lämpade för att till exempel fräsa ut modeller i frigolit som används vid tillverkning av betongelement.

Det finns också möjlighet att använda Kukas robotar inom additive manufacturing. Med hjälp av ett så kallat extruder-huvud blir roboten i stort sett till en 3D-skrivare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109