23948sdkhjf

Svenska underleverantörer räknar med konjunkturnedgång

Sinf:s nya Underleverantörsbarometer visar att endast på ett år har mängden bolag som ämnar öka personalstyrkan reducerats till runt omkring hälften.
– Jag tror inte att vi kan bortse från det faktum att det råder en viss skepsis inför framtiden. Tron att det skulle gå lika bra 2019 som föregående år är inte stor, säger Joakim Norlén, vd för Svensk Industriförening Sinf, i ett pressmeddelande.

Svensk Industriförening Sinf presenterar Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet i samband med Elmia Subcontractor i Jönköping.

För ett år sedan var rubriken till samma enkät ”Rekordår för svenska underleverantörer” vilken grundade sig på att mängden bolag som hade höjt sin omsättning låg på över 60 procent. Det var fjärde kvartalet efter varandra med en ökning på 60 procent. Ovanpå det uppvisade barometern gynnsamma omsättningsändringar för fjärde kvartalet i rad. Senaste gången det hade hänt var 2010.

Nu, ett år efteråt, är det annat tonläge. Här är siffrorna:

– 30 procent av företagen anser att vi är mitt inne i en högkonjunktur. Detta att jämföras med 48 procent förra kvartalet och 60 procent motsvarande kvartal 2017.

– 17 procent av företagen tror att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta att jämföras med 7 procent förra kvartalet och 5 procent motsvarande kvartal 2017.

– Just nu förbereder sig företagen för en eventuell konjunkturnedgång och de har redan vidtagit flera åtgärder. Bland annat ser vi att man prioriterar nya kunder, nya branscher och ökad marknadsföring. Enligt mitt sätt att se det så finns det alltså en god kunskap om hur man tacklar dessa situationer, säger Joakim Norlén.

Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094