23948sdkhjf

LKAB ökar kapaciteten för malmtransporter

Köper ytterligare fyra av världens starkaste lok.
Bombardier ska leverera fyra nya dubbla IORE-lok. Lokaffären ingår som en viktig del av en miljardinvestering i LKABs logistik.

De nya tågen ger LKAB en transportkapacitet på 20 dagliga tåg mot dagens 15 tåg på Malmbanan.

– Investeringen är strategisk i LKAB:s utvecklingsplan och ökar tågkapaciteten för malmtransporter till 40 miljoner ton per år. Ökad kapacitet på Malmbanan är avgörande för förverkligandet av LKAB:s planer på tre nya gruvor och en ökad leveranskapacitet med 35 procent till år 2015, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro i en kommentar.

17 lok
LKAB har idag 13 av världens starkaste lok och ökar nu antalet till 17 lok. IORE-loken är designade för extremt tunga tågtransporter. LKAB:s malmtåg består av 68 malmvagnar med en lastkapacitet på 100 ton per styck.

Varje tåg fraktar 6 800 ton järnmalmsprodukter och är 750 meter långa. Malmtransporterna går från LKAB:s gruvorter i Malmberget, Svappavaara och Kiruna till LKAB:s malmhamnar i Narvik respektive Luleå samt till SSAB:s anläggningar i Luleå.

Höga krav
Kraven på loken är mycket höga.

– Malmtransporterna sker dygnet runt året runt i ett extremt arktiskt klimat med stora temperaturskillnader och vädervariationer. De har hittills visat sig vara driftsäkra. När tågtrafiken i södra Sverige stått stilla under vintertrafiken har våra malmtåg rullat planenligt, säger Jan Olovsson, projektledare.

Leverans
IORE-loken skall levereras under perioden maj 2013 till mars 2014 från Bombardiers fabrik i Tyskland. I paketet ingår även reservdelar som en del i kontraktet.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094