23948sdkhjf

De får ett tyskt innovationspris

Uppsalaföretaget VBN Components patenterade material belönas.
Deras legeringar ökar livslängden och kapaciteten för industriella verktyg och komponenter. Det här leder till en optimerad materialanvändning och energisnål tillverkning.

"VBN Components har utifrån sin banbrytande teknik kunnat verka för ett tekniskt och digitalt paradigmskifte i hur industriell tillverkning och affärer för stål kommer hanteras i framtiden", lyder motiveringen för innovationspriset som har delats ut av tyska AGS SPD.

Det handlar dels om en innovativ aspekt men att företaget prisas handlar även om hållbarhet.

Att framställa legeringar på det här sättet innebär en energibesparing med så mycket som 90 procent. Det sker med hjälp av ett minimalt materialspill och optimerad tillverkningsteknik.

VBN Components arbetar för att vårda det svenska arvet inom metallindustrin. Företaget utvecklar hela tiden nya, bättre material.

Det rostfria och nötningståliga Vibenite 350 passar bra i plastindustrin där de använder komplexa former med hårda prestandakrav.

Sedan lanserade de ”världens hårdaste stål” – Vibenite 290. Det här har nått ut globalt. Med hjälp av stålets prestanda har produktionskapaciteten för industriverktyg kunnat förbättras rejält.

– Det betyder mycket att vi har uppmärksammats på europeisk nivå med detta pris. Tyskland är en viktig handelspartner för oss och priset öppnar för nya kontakter på en av Europas viktigaste marknader, säger Ulrik Beste, teknikchef och medgrundare, enligt ett pressmeddelande.

Priset är politiskt oberoende men instiftat av Tysklands andra största politiska parti SPD och dess företagarförening AGS med 34 000 medlemmar.

VBN Components nominerades tidigare i år av Tjänstemannaföreningen i Uppsala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.756