23948sdkhjf

Tillverkaren köper konst till verkstaden

SSY i Gävle investerar i äkta konst – och hänger den i svetsverkstaden.
Båttillverkaren SSY inhandlar tavlor av lokala konstnärer och pryder kontor och svetsverkstad med dem. Det skriver Arbetarbladet.

SSY har huvudkontor och tillverkning i Gävle. Under 1800-talet fanns där flera stora varvsbolag som massproducerade handelsfartygs-segelbåtar.

Förra våren sjösatte SSY, Swedish Steel Yacht, sin nya fartygsprototyp P16. Det är en 17 meter lång och 17 ton tung högpresterande patrullbåt med maxhastighet om 60 knop.

Hela båten är tillverkad av rostfritt så kallat superduplexstål som Sandvik har tagit fram och som produceras av Outokumpu.

I och med att stålet är så stabilt har man kunnat reducera materialtjockleken. Båten är konstruerad med ett nydanande designkoncept som har hämtat inspiration av egenskaperna hos traditionella vikingaskepp.

Designen i förening med materialvalet gjorde det möjligt för SSY att framställa ett sällsynt lätt och hållfast fartyg.

– Att P16 är så lättviktig minskar helt klart bränsleförbrukningen. Fartyget är underhållsfritt, något som sparar dyrbar tid och pengar. Det är oerhört tåligt mot saltvatten och kan användas även när havet är delvis fruset, säger Petra Rosén, vd på SSY.
Läs mer om: SSY
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062