23948sdkhjf

Underleverantörerna hoppas på fler kvinnor till branschen

Det är fortsatt uppåt för underleverantörerna och enligt Underleverantörsbarometern önskar företagen anställa allt fler kvinnor.
Idag (tisdag) presenterar Svensk Industriförening sin Underleverantörsbarometer som visar fortsatt uppgång under årets första kvartal.
Drygt hälften av företagen redovisar ökad omsättning, ökad lönsamhet samt en förväntad ökad orderingång.

Var tredje företag planerar att anställa, men brist på kompetent arbetskraft kan bromsa den positiva utvecklingen. Vad gäller den långsiktiga utvecklingen siktar allt fler på export och på fler kvinnor i företagsledningen.

– Vi har befarat att uppgången skulle avta, men marknaden är fortsatt stark för underleverantörerna. Drygt hälften, 54%, har svarat att de förväntar en fortsatt ökad orderingång under innevarande kvartal. Samtidigt finns det orostecken i form av brist på rätt arbetskraft vilket bekymrar många. Det här är ingen nyhet för oss, men nu måste det hända något inom arbetsmarknads- och utbildningsdepartementen, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening.

Ökad export
Av undersökningen framgår att andelen företag som exporterar mer än 40% av sin produktion har ökat från 14% till 20% under ett år.

Detta trots en mycket stark inhemsk marknad. Det finns dock variationer mellan olika branscher, till exempel är förväntningarna om ökad orderingång hos pressgjuterier, kablage och plast högre.

Inom elektronik planerar vart annat företag att anställa, men lika många anger brist på utbildad arbetskraft vilket alltså är högre än genomsnittet.

Fler kvinnor
Idag är var femte ledningsperson i underleverantörsföretagen en kvinna, men enligt företagens planer kommer var tredje ledningsperson att vara kvinna inom fem år.

Av alla anställda i de undersökta företagen utgör kvinnor 30%, vilket är en siffra som man hoppas stiga allt högre under de kommande åren.

– Industrin är möjligheternas arena och här finns det goda förutsättningar för utveckling. Med nya internationella marknader, fler kvinnor som tar plats och vassare kompetens kan den traditionella bilden av den mindre industrin förändras snabbt till det positiva, säger Anders Ekdahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094