23948sdkhjf

Osäkert omkring Saab

Påskhelgen har inte gett flera klartecken omkring Saab Automobile och dess fortsatta verksamhet, tvärtom, just nu råder det stor osäkerhet om hur framtiden kommer att bli.
Riksgälden godkände redan i förra veckan Saab Automobiles finansieringsplan och avser släppa delar av sina säkerheter i form av aktier i Saabs fastighetsbolag.

Syftet är att Saab ska kunna sälja aktier för att på så vis få in likviditet i bolaget. Affären förutsätter också EIB:s godkännande.

Riksgälden har tidigare tagit in säkerheter för hela den låneram på 400 miljoner euro som Saab har hos EIB. Hittills har Saab utnyttjat 217 miljoner euro.

Riksgälden avser att släppa en del av de säkerheter som ställts för den del av låneramen som Saab ännu inte utnyttjat. Samtidigt minskas Saabs möjlighet att låna hos EIB, från 400 till 280 miljoner euro.

Prövningen visar att finansieringslösningen uppfyller de villkor som regeringen och Riksgälden ställt, det vill säga att Saab ska få rimligt betalt för sitt fastighetsbolag, att integritetsfrågor kring köparbolaget hanterats och att betalningen i affären går genom en bank inom EU.


EIB vill att Saab säger upp lånet
Men för att fastighetsaffären ska gå igenom kräver nu EIB att Saab säger upp hela lånet på 3,6 miljarder kronor och betalar sin skuld inom 90 dagar, berättar Vladimir Antonovs talesman Lars Carlström för TTELA.

Han anser att den enda förklaringen till att EIB ställer dessa krav är för att de vill att bolaget ska gå i konkurs.

Lösning senast onsdag
Ingenting är ännu klart och Antonov kommer i eftermiddag att träffa representanter från Riksgälden i Stockholm.

– Löser det här inte upp sig måste vi lösa det på något annat sätt. Vi har tittat på olika kassaflöden och det är ingen lång tid det klarar sig. Senaste tisdag eller onsdag måste situationen med EIB vara löst, säger Lars carlström till P4 Väst

Personalen tillbaka
Produktionspersonalen på Saab Automobile möter upp på fabriken igen på onsdag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.391