23948sdkhjf

Outokumpus skulder ökar

Ökad efterfrågan förbättrade Outokumpus lönsamheten under första kvartalet, men skuldberget fortsätter att växa och överstiger idag koncernens mål.
Efterfrågan på rostfritt stål förbättrades från början av 2011.

Outokumpus leveranser av rostfritt stål ökade med 14 procent till 380 000 ton i första kvartalet, jämfört med samma period 2010.

Betydligt högre leveransvolymer och transaktionspriser gav en försäljningsökning på 48 procent, försäljningen uppgick till 1,4 miljarder euro i första kvartalet.

Outokumpus rörelseresultat i första kvartalet var positivt, 33 miljoner euro, medan koncernen för samma period 2010 rapporterade en rörelseförlust på 21 miljoner euro.

Rörelsevinsten inkluderar 45 miljoner euro i råmaterialrelaterade lagervinster (10 miljoner euro 2010).

Det underliggande rörelseresultatet var en förlust på 12 miljoner euro, att jämföra med en förlust på 32 miljoner euro för första kvartalet 2010. Den främsta anledningen till förbättringen av lönsamheten är ökade leveransvolymer.

Skulder
Outokumpus skuldsättning ökade till 80,4 procent, vilket överstiger koncernens mål om maximalt 75 procent.

Brake Even
Outokumpu uppskattar att koncernens leveransvolymer för andra kvartalet kommer att ligga på samma nivå som i första kvartalet. De genomsnittliga baspriserna förväntas bli något högre jämfört med första kvartalet.

Outokumpu förväntar att rörelseresultat för andra kvartalet förväntas bli svagt positivt eller runt break-even, utan någon större påverkan från råmaterialrelaterade lagervinster eller -förluster (med nuvarande metallpriser).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078