23948sdkhjf

Stark tillväxtpotential i Sydkorea

Frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea, som börjar gälla 1 juli i år, kan ge Sverige en potentiell exportökning med 60-80 % till Sydkorea.
Exportrådet har gjort en unik studie där man har analyserat vad frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea betyder utifrån ett svensk perspektiv.

Det är första gången en liknande studie har gjorts och resultatet av studien visar på en potentiell exportökning med 60-80 procent till Sydkorea.

Avveckling av tullar
Fördelarna med frihandelsavtalet är främst relaterade till avveckling av tullar, där nästan 99 procent av alla tullar kommer att försvinna på båda sidor inom fem år, cirka 70 procent av alla tullar kommer att försvinna omedelbart när frihandelsavtalet träder i kraft.

Exportrådet har använt en vetenskapligt beprövad modell, GTAP som bland annat kvantifierar effekterna av icke-tariffära handelshinder.

Exempelvis har tullavgifterna på motorfordon och fordonskomponenter i Sydkorea uppgått till 8 procent. Men effekten av icke-tarrifära handelshinder för samma bransch har kvantifierats till 148 procent. Med frihandelsavtalet kommer den sammanlagda siffran att reduceras till 59 procent.

- Frihandelsavtalet i sig är unikt då det inte bara tar bort tullar utan även icke-tarrifära handelshinder som exempelvis standards eller bestämmelser som har skapat begränsningar för svenska företag att utveckla sin affär fullt ut på denna marknad. Vi är övertygade att fler svenska företag nu kommer se Sydkorea som en mer attraktiv och kritisk marknad i Asien, säger Magnus Wetter, chef för Exportrådet i Sydkorea och Japan.

Miniumum 80 %
Det modellen, som studien är baserad på, indikerar är att exporten till Sydkorea borde öka med cirka 80 procent inom en överskådlig tidsperiod och det endast på grund av regeländringarna.

- Ökningen ska ses som en miniminivå då handeln även kommer öka på grund av den ekonomiska utvecklingen och företagens ökande internationalisering. Det är en teoretisk modell men som visar på slagkraften och potentialen av frihandelsavtalet, säger Mauro Gozzo, chefekonom Exportrådet.

Branscherna med störst potential
Studien visar en stark tillväxtpotential, minst 60 procent, i och med frihandelsavtalet inom branscher där Sverige är starka i idag och har stora exportvolymer till exempel bilindustrin, maskiner, läkemedel, kemikalier, metaller samt elektronisk utrustning.

Inom vissa av dessa branscher finns det en tillväxtpotential på minst 100 procent.

Exporten idag
Sydkorea är idag Sveriges 26:e största handelspartner globalt och den fjärde i Asien efter Kina, Indien och Japan. Om den beräknade exportökningen äger rum kommer det leda till att Sydkorea går om Japan och Indien och placerar sig som den andra största exportmarknaden i Asien.

Den svenska exporten till Sydkorea har haft en årlig tillväxt på nästan 7 procent sedan 2005. 2010 exporterades det för närmare 8,4 miljarder kronor till Sydkorea från Sverige. Idag finns det cirka 90 svenska dotterbolag etablerade samt ytterligare cirka 250 bolag representerade i någon form.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078