23948sdkhjf

Kubal anmäld för miljöbrott

Länsstyrelsen i Västernorrlands län har lämnat in en polisanmälan om aluminiumsmältverket Kubikenborg Aluminium, Kubal, i Sundsvall har gjort sig skyldigt till miljöbrott.

Bolaget har provisoriska villkor om utsläpp av fluorider och stoft till luft samt suspenderat material till vatten. Länsstyrelsen beskriver i anmälan hur bolaget 2016 överskred dessa villkor 27 gånger, år 2017 var motsvarande siffra 35 och i år har villkoren överskridits 38 gånger.

Länsstyrelsen noterar att stoft- och fluoridnivåerna under augusti var tre till fyra gånger högre än riktvärdet.

Utsläppet av suspenderat material var en vecka under hösten 60 gånger högre än riktvärdet och en annan vecka 32 gånger högre. Detta ska bero på att företaget under hösten haft driftstörning på en reningsutrustning där ett antal filterstrumpor gått sönder. Detta är enligt Länsstyrelsen resultatet av att cirka 60 procent av den totala mängden filter inte beställts även om planen var att byta ut dessa under maj i år.

Kubal har uppgett att de kommer kunna byta filtren innan året är slut men Länsstyrelsen ställer sig frågande till varför Kubal inte har reservdelar hemma när de tänkt genomföra åtgärden under 2018. Länsstyrelsen anser inte heller att eftersatt underhåll friar bolaget från skyldigheten att hålla sina villkor.

Kubal har svarat Länsstyrelsen att bolagets huvudägare Rusal står under amerikanska sanktioner och att det därför varit svårt att få fram råvaror och reservdelar till anläggningen vilket ställt till problem. Även före sanktionerna har det varit svårt att få fram rätt reservdelar. Länsstyrelsen tycker inte att detta är godtagbara anledningar till varför bolagets villkor överskridits så mycket och under så lång tid. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.112