23948sdkhjf

SKF minskar mängden kemikalier i arbetsmiljön

SKF i Katrineholm har tagit i bruk en anläggning som genom uv-ljus reducerar mikroorganismer i skärvätska som därmed kan återvinnas. Det framgår när Verkstäderna är på besök.
– Det är viktigt att reducera vår miljöpåverkan och minska risken för allergier, säger Dick Jonasson, produktionsansvarig för bearbetningen, gjuteriet och pulvermetallurgin på SKF Mekan i Katrineholm, till Verkstäderna

Dick Jonasson har i sin roll arbetat hårt för att åstadkomma förbättringar inom arbetsmiljöområdet och minska bolagets miljöpåverkan.

Nu är en ny reningsanläggning på plats. Principen är i förkortad version att till en tank med kontaminerad skärvätska är en FluidWorker 300 från Wallenius Water kopplad. När skärvätskan i tanken pumpas över till FluidWorker går den genom ett filter med oljeavskiljare. Efter 24 timmar i FluidWorker är den ren, bakteriefri och går sedan till en blandningstank för att pumpas ut till bearbetningsmaskinerna.

– Det känns bra med mindre kemikalier i arbetsmiljön. Med systemet som använder rening med hjälp av UV-ljus behöver vi inte längre tillsätta kemikalier i skärvätskan, säger Michael Pettersson, EHS koordinator på SKF Mekan, till Verkstäderna.

Nästa steg kan vara att rengöra all skärvätska från bearbetningsmaskinerna med UV-ljus.

– Vi arbetar hela tiden med att minska vår miljöpåverkan och att skapa en cirkulär ekonomi av produkter och restprodukter. Vi har gjort studiebesök på andra företag för att se hur de arbetar med rening av skärvätskan tillsammans med Wallenius FluidWorker, avslutar Dick Jonasson för Verkstäderna.

SKF Mekan har därför även installerat en FluidWorker 100 från Wallenius Water vid en singelbearbetningsmaskin som test av UV-tekniken direkt vid maskinen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078