23948sdkhjf

Produktionsstopp i fyra månader

Rostangreppen vid LKAB:s pelletsverk i Svappavaara är mycket mer omfattande än vad företaget tidigare har befarat. Nu tvingas företaget stoppa produktionen i fyra månader.

Företaget uppger att det var känt sedan tidigare att bärande balkar under kylaren behövde åtgärdas. En utbytesplan som sträckte sig över flera år fanns framtagen.

Men vid rengöring och besiktning under det nuvarande underhållsstoppet framkom att fler balkar än man tidigare trott var angripna av rost och måste bytas ut tidigare än planerat.

Nu tas pelletsverket i Svappavaara ur drift fram till slutet av januari 2019. Tidplanen för arbetena kan komma att ändras under arbetets gång.

Hur stoppet kommer att påverka leveranser till kunder ska nu utredas. I ett kort perspektiv blir det produktionsbortfall, men eftersom underhållsarbeten kan tidigareläggas betyder det, enligt LKAB, att möjligheten finns att producera ikapp en del av volymen kommande år, då stoppen kan bli färre och kortare.

I pelletsverket blandas den finmalda järnmalmen med olika mineraler, formas till kulor och bränns i stora ugnar. Efter bränningen passerar pelletsen en stor kylare där temperaturen sänks med luftströmmar. Kylaren bärs upp av ett balksystem. Det är flera av de balkarna som nu ska bytas ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125