23948sdkhjf

Optimistisk industri redo för älskad mässa

Förväntningarna är stora. I oktober är det åter dags för Fakuma i Friedrichshafen, en av den europeiska och internationella plastindustrins mest älskade mötesplatser.

Fler än 1 800 utställare presenterar den 16-20 oktober sina nyheter och internationella erbjudanden för den globala plastbearbetande industrin. Och stämningen bland de europeiska tillverkarna av plast- och gummimaskiner är definitivt på topp.

De senaste åtta åren har produktionen ökat med 99 procent, motsvarande cirka 15,3 miljarder, vilket tyder på att handeln har normaliserats efter finanskrisen. Under 2017 redovisade industrisektorn, organiserad under branschorganisationen Euromap, en genomsnittlig tillväxt på sju procent. För 2018 förutspås motsvarande två procent. 

Men det är inte förvånande att plastindustrin går så bra. Trots den senaste tidens negativa utspel mot materialgruppen, används polymera material allt oftare, effektivare och mer diversifierat. Det är inte konstigt att plastförädlingsföretag går bra, eftersom plast inte bara används i fordons- och förpackningsteknik, utan allt oftare mer varierat och effektivt.   

I montrarna kommer inte bara de senaste materialen och dess möjliga användningsområden att visas. Maskintillverkarna, oavsett om det handlar om formsprutning, extrudering, varmformning, skumning eller additiv tillverkning kommer tillsammans med råvaruproducenterna, att presentera senaste nytt gällande innovation och teknik över hela värdekedjan.

Automation och robotisering, automationslösningar som i hög grad påverkar ledtiderna för material och maskin, kommer även att uppta en stor del av mässans utställningsyta. 

Integrerad, simultan tillverkning 

I sin maskinfyllda monter visar Krauss Maffei bland annat nya helelektriska PX 320-2000. I denna demonstreras möjligheterna med integrerad tillverkning genom att producera HMI-paneler simultant med IML-film och IMD-dekorerad film. I nya PX 25-55 produceras tätningsringar med precision av flytande silikon (LSR).

Tillökning i Power-familjen

VPowerWittmann Battenfelds vertikala maskinmodeller, har byggts om för passa Powerseriens design. Maskinmodellens funktionalitet visas med en VPower 160/750 med roterande bord på 1 600 millimeter i diameterDe nya modellerna är energieffektiva, kompakta och användarvänliga.

Maskinernas roterande formbord drivs av en servo-elektrisk drivenhet som standard. Injektionsenheten kan konverteras från vertikalt till horisontellt läge och vice versa även efter drifttagning. Maskinens design gör den idealisk för integration av automatiseringssystem med insatsmatning med mera.  

Helelektriska EcoPower Xpress 160/1100 + är en annan nyhet. En höghastighetsmaskin i det nedre låskraftssegmentet, intressant främst för tillverkare av tunnväggiga applikationer inom förpackningsindustrin. 

Företagets Combimould-teknik visas i servohydrauliska SmartPower 240/750H/210S. En WX142-robot från Wittmann, med ett överförings- och borttagningsgrepp som används för att ta bort de färdiga delarna. I en annan maskin används tekniken för tillverkning av en sensorkomponent för ett medicinskt mätinstrument.

Digital övergång är framtidens formsprutning   

Arburg fokuserar på framtidens formsprutning, digitalt och i praktiken, vid ett antal stationer, för att visa prov på en framtidssäker och effektiv plastkomponentsproduktion. 

Allrounder 820 H, visas för första gången i en förpackningsversion. Debut är det även för företagets nyckelfärdiga kontrollmodul, ATCM, en datainsamlare för komplexa nyckelfärdiga system.  

I montern visas praktiska exempel på Industri 4.0 samt LSR-bearbetning för produktion av mikrokomponenter. Monterns totalt sex formsprutningsmaskiner kommer att ha färgerna mintgrön, ljusgrå och mörkgrå, för att visa de nya färgscheman som Arburg kommer att använda på samtliga formsprutningsmaskiner från början av 2019.

De demonstrerar effektiv småserieprodukton 

Engel har premiärvisning för tre heta nyheter. I en högintegrerad produktioncell visar maskinjätten hur det är möjligt att producera små serier på ett lika effektivt och lönsamt sätt som vid produktion av stora serier genom en helautomatisk lösning för mycket snabba byten av verktygsinsatser. För att åskådliggöra detta produceras skjutmått i två delar. 

En annan nyhet är att helelektriska e-motion TL-serien utökas med ytterligare en maskinstorlek på 120 ton. Sist men inte minst så introducerar Engel, utökad funktionalitet för sin elektroniska temperaturstyrningsapplikation, e-flomo.

En ny liten familjemedlem  

Totalt femton formsprutningsmaskiner visas i BOY:s monter. Förutom en ny produktionsenhet, vilken kommer att avtäckas under mässan, demonstreras bland annat formsprutningsmaskinen BOY 60 E tillsammans med hanteringsutrustning, en integrerad scanner och en skrivare.

Formsprutningsmaskinen (60 E) har två servopumpar som arbetar parallellt, med vilka en samtidig insprutning och låskraft kan byggas upp. Multifunktionella linjaler kommer att produceras i denna enhet, vilka sedan transporteras till en skrivare med hjälp av hanteringsutrustningens Euromap-gränssnitt, efter det att detaljen lämnat formrummet 

Tvåkomponentsprutning av koppar tillverkas i en NAS 30, vilka sedan delvis översprutas med en TPE-vägg via en BOY 2 S.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078