23948sdkhjf

Tillverkning kan tas hem till Sverige med hjälp av robotisering och ett "allt-i-ett-paket"

"Många företag som flyttade tillverkning utomlands för 20 år sedan har helt enkelt fått nya utmaningar. Det som var rätt beslut för 20 år sedan är inte alltid rätt beslut i dag", säger professor Lars Bengtsson vid Högskolan i Gävle.
Automatisering kompletterad med tanken om ett allt-i-ett-paket kan innebära sänkta kostnader och att investeringen betalar sig snabbt. Det menar Chris Dominic som är logistikforskare vid Högskolan i Gävle.

Han har undersökt möjligheterna för företaget Mafi att expandera och ta hem mer produktion till Sverige. Företaget är baserat i Mora och är verksamt inom fästen till antenner för olika typer av basstationer.

I dagsläget sker all förpackning och tillverkning utanför företaget. Mafi gör endast endast de sista etiketteringarna före de skickar ut produkterna till nästa led.

– Jag har tittat på möjligheterna att göra det själv istället för att köpa de tjänsterna utifrån. Företaget gör i dag endast fästena till antennerna och nu vill man gå från att ha ett fåtal högvolymsprodukter till att ha flera, säger Chris Dominic enligt ett pressmeddelande.

Det som krävs för att ta hem produktionen är att automatisera, robotisera och digitalisera.

Chris Dominic har gjort studien ihop med det norska institutet Interreg. Nu ska fler studier göras för fler företag, bland annat handlar det om att titta på batteritillverkning inom bilindustrin.

Att produktion flyttas hem till Sverige är en trend i industrin i dag. Det här är något som Metal Supply har rapporterat om vid flera tidigare tillfällen.

– Många företag som flyttade tillverkning utomlands för 20 år sedan har helt enkelt fått nya utmaningar. Det som var rätt beslut för 20 år sedan är inte alltid rätt beslut i dag, säger professor Lars Bengtsson vid Högskolan i Gävle, enligt pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141