23948sdkhjf

Sandvik köper överskott av biogas

Verkstadsföretaget ska använda gasen för värmebehandling av material.

Ett samarbetsavtal har tecknats mellan Gästrike Ekogas och Sandviks affärsområde Sandvik Materials Technology för att ta vara på biogasanläggningens överskott på biogas. En vinst för både Gästrike Ekogas, Sandvik och inte minst för miljön.

På biogasanläggningen i Forsbacka tillverkas biogas av mat- och trädgårdsavfall motsvarande två miljoner liter bensin per år i en process som är helt koldioxidneutral. Den höga metanhalten gör att biogas fungerar utmärkt som fordonsbränsle men den kan användas till så mycket mer.

– Tack vare avtalet med Sandvik kommer biogasöverskottet nu till nytta och vi ser att biogas kan användas till så mycket mer än bara fordonsbränsle. Biogasen har många fördelar och vi ser ett ökat intresse från flera håll i regionen för vår gas. Med det här samarbetsavtalet tar vi nu nästa steg i utökningen av biogassatsningen i vår region, berättar Jonas Hellström, vd på Gästrike Ekogas.

Sandvik kommer att använda gasen för värmebehandling av material vilket stödjer bolagets ambition att minska användningen av fossila bränslen.
Leveranserna kommer at ske i tuber med komprimerad gas. Denna förs sedan ut i naturgasledningen som redan finns på industriområdet.

Det finns planer på att bygga biogasanläggningar i anslutning till andra företags produktionsenheter på ett par ställen i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078