23948sdkhjf

Ny samarbetande robot från Fanuc

Med en lastkapacitet på 15 kilo stänger den gapet mellan företagets CR-modeller.
Det är den femte roboten i denna serie med de mindre CR-4iA/CR-7iA /CR-7iAL modellerna och den stora CR-35iA.

För tre år sedan lanserade Fanuc den kollaborativa roboten CR-35iA som var världens första robot som kunde ta en last på så mycket som 35 kilo.

Ett år senare var det dags för den mindre CR-7iA med en bra mycket lättare vikt på endast 7 kilo.

– Det fanns ett gap mellan dessa två kollaborativa robotar sett till marknadens efterfrågan, säger Patrik Ling vid Fanuc till Verkstäderna.

Det tomrummet fylls nu av den femte roboten i CR-serien: CR-15iA som kan ta 15 kilo och visades för första gången i Europa på Automatica i München.

Det handlar inte bara om hur mycket roboten kan lyfta utan minst lika mycket om räckvidden.

– CR-15iA har en längre räckvidd än CR-7iA. Många använder robotarna till maskinbetjäning och där är räckvidden viktig, säger Patrik Ling.

Företagets kollaborativa robotar passar bra för maskinbetjäning till traditionella verktygsmaskiner och även för att betjäna på andra ställen där man inte har plats att sätta upp skydd och staket och samtidigt behöver personal på plats.

– Nu har vi ett större produktprogram där alla kollaborativa robotar omfattas av vårt etablerade visionsystem och våra kraftsensorer.

Med CR samarbetsrobotar har en beprövad mekanik från standard-serien kombinerats med en mycket känslig sensor vilket resulterar i en lösning som är både kraftfull och säker utlovar Fanuc.

Grunden för den nya CR-15iA är industriroboten M-10iD, som också visades på Automatica. Mekanikerna för båda robotarna är nästan identiska.

Tanken är att detta har flera fördelar för Fanuc och användarna. Å ena sidan är det samma konstruktion av en robotcell och en förenklad reservdelsinventering. Å andra sidan ska användarna uppleva samma tillförlitlighet som industrirobotserien, eftersom CR-15iA härleds direkt från en serierobot.

Roboten kan monteras upprätt, upphängd ovanifrån eller monterad på väggen. Till skillnad från M-10iD har CR-15iA en axelbegränsning mellan axlarna 2 och 3, så det ska inte finnas risk för störning.

Patrik Ling konstaterar att intresset för kollaborativa robotar är väldigt stort bland de av företagets kunder som planerar robotinköp.

– Men marknaden är mer långsam när det gäller användandet av samarbetande robotar än vi först trodde när vi började introducera robotarna. Marknaden skyndar långsamt, säger Patrik Ling.

Avsikten kan vara att investera i en kollaborativ robot, men man tänker om.

– Ibland blir det en samarbetande robot, ibland blir det en traditionell robot. Det sistnämnda mest beroende på att man ibland behöver nå högre hastigheter eller har svårt att hitta en säker griplösning och då räcker inte dagens säkerhetslösningar till för kollaborativa robotar.

Men det är inte robotarnas säkerhetslösningar som brister.

– Det handlar istället om helheten när det gäller kollaborativa robotar. Gripdon och detalj som hanteras ska vara säkert för människan. Kunder och systemintegratörer måste hitta lösningar här. Men det finns lösningar på alla utmaningar och så även här. När säkerheten kring gripdon och detalj finns så kan användandet av samarbetande robotar ta fart på riktigt, säger Patrik Ling till Verkstäderna.

Fakta om CR-15iA
– Lastkapacitet på 15 kilo
– Räckvidd på 1,441 mm
– Når i vertikalplan en höjd av 2.413 mm
– Sensor i robotbasen förbättrar arbetsutrymmet
– Säkerhetsläget är standard för en samarbetsrobots driftssätt. Det kan dock stängas av via DCS (Dual Check Safety) -programmet om roboten ska användas i helautomatiskt läge. Säkerhetssensorn är som standard kalibrerad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.407