23948sdkhjf

Metso får klartecken för förvärv

Konkurrensverket har nu godkänt Metso Swedens köp av PJ Jonsson och Söner.

I våras meddelade Metso att företaget ville förvärva det svenska familjeföretaget P J Jonsson och Söner som tillverkar mobila krossverk, sikt- och matarstationer samt transportörer. Förvärvet har nu i sommar fått klartecken från Konkurrensverket sedan Metso gjort vissa utfästelser som minskar risken för en snedvridning av konkurrenssituationen.

Konkurrensverket befarar att framför allt huvudkonkurrenten Sandvik skulle kunna drabbas av förvärvet eftersom PJ Jönsson och Söner är en för företaget väsentlig samarbetspartner inom tillverkning av såväl kross- som sorteringsverk.

Metso har därför accepterat att Sandvik, under en övergångsperiod om två år efter affärens genomförande, ska ges möjlighet att fortsätta köpa mobila kross- och siktverk från PJ Jonsson och Söner med Sandviks krossar som huvudkomponent. Metso åtar sig även att låta kunderna fritt välja om de vill ha en kross tillverkad av Sandvik eller Metso.

Konkurrensverkets bedömning är att Sandvik kan hitta en alternativ lösning inom två års tid och därmed bibehålla dagens konkurrenssituation i framför allt norra Europa med våra hårda bergarter.

Det här förvärvet är ett viktigt steg i genomförandet av Metsos tillväxtstrategi som gör att vi kan stärka bredden och tillgängligheten i vårt utbud av produkter och tjänster till den nordiska marknaden. Vi är övertygade om att PJ Jonsson & Söners kunskaper och lösningar stärker Metsos befintliga portfölj och hjälper oss att uppfylla våra kunders behov, säger Markku Simula, chef för Metsos affärsområde Ballastutrustning.

Även Anders Jonsson, vd för PJ Jonsson och Söner, ser framtiden an med stor tillförsikt och räknar med att verksamheten kommer att växa som del i Metso.

Det här förvärvet kommer att gagna både våra kunder och våra anställda, säger Anders Jonsson.

Läs mer om tankarna bakom förvärvet här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094